Zalety oleju kokosowego
Olej kokosowy
to jeden z tych składników, które można nazwać superjedzeniem. Unikalna kombinacja zawartych w nim kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na nasze zdrowie m.in. na eliminację tkanki tłuszczowej, poprawę pracy mózgu…
Lecznicze właściwości oleju kokosowego
Badania pokazują, że spożywanie
oleju kokosowego
może pomóc naszemu organizmowi uodpornić się na wirusy oraz infekcje grzybicze i bakteryjne, które są przyczyną wielu chorób. Dodatkowo wpływa pozytywnie na czynność tarczycy (równowagę hormonalną) oraz poziom cukru we krwi. Prawidłowa czynność tarczycy korzystnie wpływa na metabolizm, zwiększa poziom energii i wytrzymałość, przyspiesza trawienie i pomaga w przyswajaniu tłuszczu.
Olej kokosowy i cholesterol
Olej kokosowy
jest dobrym źródłem nasyconego kwasu tłuszczowego zwanego kwasem laurynowym, który wzmacnia układ odpornościowy, podnosi poziom cholesterolu HDL i obniża poziom cholesterolu LDL we krwi. Przywraca prawidłową czynność tarczycy, co pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Olej kokosowy
i eliminacji tkanki tłuszczowej
Olej kokosowy
zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy – kwasy tłuszczowe (MTC), które chronią nas przed rozwojem chorób układu krążenia i skutecznie pomagają w topieniu tłuszczu. W 2009 roku przeprowadzono badanie, w którym kobiety spożywały około 2 łyżeczek oleju kokosowego dziennie przez 12 tygodni. Wyniki pokazały, że nie przybrały na wadze, a wręcz zmniejszyła się u nich ilość tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, której trudno się pozbyć i często jest przyczyną problemów z sercem.