Wegański tort Pavlova
Zdecydowaliśmy, że w nadchodzących odcinkach przedstawimy Wam również zespół Nature‘s Finest. Kto tworzy treści na Instagramie i Facebooku, kto stoi za blogami i przepisami?
Tym razem w kuchni dołączyła do nas
Manja Margon
, która wraz z Moniką dba o przygotowanie naszego programu kulinarnego. Dzisiaj Manja i Monika przygotują znakomity i wyjątkowy wegański deser – tort Pavlova.
Składniki
-
200 ml
wody z ciecierzycy
- ½ łyżeczki kamienia winnego w proszku
-
200 g
erytrytolu
- 400g kremu kokosowego
- świeże owoce (dowolne)
- migdały
Sposób przygotowania
- Aby przygotować pyszny i lekki wegański tort Pavlova, potrzebujemy schłodzonej wody z ciecierzycy (niesłonej). Do płynu dodajemy czubek łyżeczki kamienia winnego w proszku.
- Wodę z ciecierzycy ubijamy blenderem przez około 5-10 minut, aż do powstania bąbelków w masie.
- Do masy dodaj uprzednio zmielony erytrytol (cukier w kryształkach nie jest zalecany do przygotowania aquafaby) i mieszaj przez kolejne 5 minut. Na końcu, w razie potrzeby, dodaj jedną lub dwie łyżeczki białego octu winnego i dobrze wymieszaj.
- Przygotowaną masę przenieś za pomocą łyżki stołowej na papier do pieczenia i utwórz swego rodzaju okręg, który powinien być nieco wyższy po bokach niż pośrodku.
- Przygotowany tort włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni Celsjusza i piecz przez około dwie godziny, aż wierzch tortu ładnie stwardnieje. Następnie tort należy dobrze schłodzić – przez około 4 godziny. Najlepiej przygotować tort dzień wcześniej, aby ładnie ostygł.
- Na tort dodaj bitą śmietanę kokosową i udekoruj dowolnym rodzajem owoców. My wybraliśmy truskawki, maliny i jagody. Kropkę nad i dopełniły pokruszone migdały.
Smacznego!