Surowe wegańskie kulki proteinowe
Jeśli lubisz słodkości, które są jednocześnie
zdrowe
, a także masz sekretny romans z czekoladą, to przedstawimy Ci Twoją bratnią duszę – przepis na
czekoladowe kulki proteinowe z kokosem
.
Potrzebujesz tylko
5 składników i 15 minut
na przygotowanie.
Najlepszą rzeczą w przepisie jest jednak to, że można zrobić więcej masy i przechowywać ją w hermetycznym pojemniku w lodówce. Za każdym razem, gdy masz ochotę na coś czekoladowego i słodkiego, po prostu robisz kulki i cieszysz się zdrowym deserem.
Świetnie sprawdzą się również jako szybkie i zdrowe śniadanie, zwłaszcza jeśli musisz je zjeść w drodze do pracy!
SKŁADNIKI
(na około 30 kulek)
- 6 dojrzałych daktyli
-
2 czubate łyżki
wegańskiego białka w proszku o smaku czekoladowym
-
około 10 łyżek
płatków owsianych
-
2 łyżki
chipsów kokosowych
-
5 łyżek
kakao w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Włóż daktyle do robota kuchennego, dodaj trochę wody i mieszaj, aż powstanie płynna masa.
- Dodaj wcześniej zmielone płatki owsiane i dobrze wymieszaj
- Masę przenieś do większej miski, dodaj białko w proszku i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj kakao, aż uzyskasz zwartą konsystencję, która nie skleja się i z której można utworzyć ładne kulki.
- Z masy należy uformować około 30 kulek i każdą obtoczyć w kokosie.
- Umieść je na tacy lub w pojemniku do przechowywania.
- Kulki możesz jeść od razu, ale jeśli lubisz bardziej zwartą konsystencję, włóż je do lodówki na 20 minut. Kulki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
Jeśli masa się kruszy i jest zbyt sucha, dodaj więcej daktyli.
Jeśli masa jest zbyt lepka, dodaj trochę więcej kakao lub mielonych płatków owsianych.