Surowe serca walentynkowe
Składniki na ciastka w kształcie serc:
-
1/2 szklanki migdałów
• 1/2 szklanki orzechów włoskich (mogą być również nasiona dyni lub inne wybrane orzechy)
• 2 łyżki
surowego kakao
• 2 łyżki karobu
• 1/4 łyżeczki stewii i jedna łyżeczka lub 2-4 łyżki
syropu z agawy
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
•
sól himalajska
Nadzienie do kanapek w kształcie serc:
-
1 banan
• 1/2 szklanki malin
• 4-5 łyżek oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Zmiel migdały i inne wybrane przez siebie orzechy w robocie kuchennym, a następnie dodaj pozostałe składniki, a na samym końcu słodzik. Ciasto powinno być zwarte, nie mokre. Rozwałkuj masę na grubość około 3 mm i wytnij serca foremkami w kształcie serca. Serca są trochę bardziej kruche niż zwykłe ciasto na ciastka. Otrzymasz co najmniej 12 serc, które należy odstawić w chłodne miejsce.
Składniki na nadzienie malinowe wymieszaj w robocie kuchennym, aż uzyskasz kremową masę. Masę wylewamy na blachę i rozprowadzamy na grubość 0,5 cm. Umieść blachę w zamrażarce, aż masa stwardnieje, a następnie foremkami wytnij z niej serca o tej samej wielkości co ciastka. Następnie składamy serduszka: dwa biszkoptowe serca, a pomiędzy nimi różowa masa serduszkowa.