WooCommerce Session Debugger

Billing Country: PL

Cart Contents:

The cart is empty.

Full Session Data:

Array
(
)

Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Czego jeszcze nie wiesz o konopiach…

Konopie przemysłowe były używane jako tradycyjna roślina od czasów starożytnych, zwłaszcza do tekstyliów, nawet meble były wytwarzane z ich włókien. Do dziś są używane do produkcji produktów komercyjnych, takich jak papier, odzież, biodegradowalne tworzywa sztuczne i oczywiście do celów spożywczych.


Niespożywcze produkty konopne

Wśród niespożywczych produktów z konopi, oprócz wspomnianych już produktów przemysłowych, często wymienia się produkty kosmetyczne. Przede wszystkim są to produkty na bazie oleju konopnego, który ma bardzo nawilżające i odżywcze działanie. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, ma również korzystny wpływ na różnego rodzaju alergie, swędzenie, łuszczenie się skóry, a nawet łuszczycę.


Spożywcze produkty konopne

Wśród spożywczych produktów konopnych znajdziemy głównie nasiona konopi, olej, mąkę i białka. Konopie są bogatym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, dlatego są wykorzystywane w codziennej diecie.

Z dietetycznego punktu widzenia stosowanie konopnych produktów polecane jest każdemu, zwłaszcza osobom z cukrzycą lub wysokim cholesterolem, ze względu na bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, który może złagodzić przebieg tych współczesnych chorób cywilizacyjnych.


Nasiona konopi

Nasiona konopi zawierają trzy razy więcej białka niż soja, są także bogatym źródłem błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin i minerałów. Możemy je jeść samodzielnie, gdy mamy ochotę na zdrową przekąskę lub możemy nimi posypać różne potrawy i tym samym wzbogacić wartość odżywczą posiłku.


Białko konopne

Jest jednym z białek roślinnych o najwyższej jakości, ponieważ posiada bardzo korzystny skład aminokwasów. Jest również bogate w aminokwasy rozgałęzione (BCAA), które są kluczowe w budowaniu mięśni. Spośród aminokwasów rozgałęzionych białko konopne ma szczególnie wysoki poziom L-argininy, która oprócz budowania tkanki mięśniowej odgrywa również rolę w gojeniu ran i wzmacnianiu układu odpornościowego.

Zaleca się spożywać dziennie 15 g białka konopnego (3 łyżeczki). Wymieszaj je z ulubionym płynem. Można nim także częściowo zastąpić mąkę przy wypieku chleba, ciast czy deserów, wzbogacając tym samym wartość odżywczą.