B-kompleks dla podniesienia energii i dobrego samopoczucia
B-kompleks
jest często nazywany również witaminami energetycznymi. Najlepiej jak wyobrazimy sobie te witaminy jako klucze, które odblokowują energię i zapewniają dobre samopoczucie.
Wielu z nas jest zdezorientowanych, ponieważ nie wiemy, której
witaminy B
tak naprawdę potrzebujemy. Ale bez obaw.
B-kompleks
pomaga pokryć zapotrzebowanie na prawie wszystkie witaminy z tej grupy. Istnieje kilka różnych rodzajów
witaminy B
, a każda z nich odgrywa nieco inną rolę w organizmie i jest ważna ze względu na swoje funkcje. Niektóre z nich pracują razem w grupach, więc ważne jest, aby zachować równowagę między wszystkimi. Brak jednej witaminy lub zwiększone zapotrzebowanie na nią powoduje zwiększone zapotrzebowanie również na inne witaminy z tej grupy.
Poznajmy ważne
witaminy z grupy B
!
Znamy 12 witamin z grupy B. Organizm ludzki potrzebuje zasadniczo 8 z nich, które razem nazywamy
B-kompleks.
Poszczególne
witaminy z grupy B
są klasyfikowane według określonych nazw i numerów (np. B1, B2, kwas foliowy itp.).
Tiamina, znana jako witamina B1, była jednym z pierwszych związków organicznych, które zostały uznane za witaminę już w latach trzydziestych XX wieku. Wpływa na metabolizm węglowodanów i aminokwasów rozgałęzionych (białek); pomaga uwolnić energię z pożywienia, pobudza prawidłowy apetyt oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dlaczego potrzebujemy
witamin z grupy B
?
Witaminy z grupy B
działają jako koenzymy, które pomagają organizmowi pozyskiwać energię z pożywienia i dbają o procesy metaboliczne (metabolizm lipidów, metabolizm białek, metabolizm cukrów). Witaminy z grupy B mają wiele korzyści dla naszego zdrowia – pomagają utrzymać nasz układ nerwowy w zdrowiu i wspierają nasz organizm w trawieniu pożywienia, aby ciało mogło wykorzystywać energię jako paliwo. Odgrywają istotną rolę dla zdrowia skóry, wątroby, produkcji czerwonych krwinek, układu nerwowego i dobrego apetytu.
Chociaż jest możliwe dzienne wystarczające spożycie niezbędnych
witamin z grupy B
, stosując zdrową i zbilansowaną dietę, są one rozpuszczalne w wodzie i dlatego nie są magazynowane w organizmie. Oznacza to, że musimy je uzupełniać codziennie. Zdrową dietę można wzbogacić i uzupełnić naturalnymi suplementami diety, takimi jak
B-kompleks.
Witaminy z grupy B
i ćwiczenia
B-kompleks
w dużych ilościach jest potrzebny osobom, które dużo ćwiczą, uprawiają sport lub są na diecie. Różne
witaminy z grupy B
odgrywają ważną rolę w metabolizmie. Na przykład witamina B1 wspomaga organizm w przekształcaniu glukozy w energię, przyspieszając zużycie glikogenu. Witamina B2 może pomóc w spalaniu tłuszczu. Witamina B6 może działać w połączeniu z witaminą B1, która zapobiega utracie mięśni podczas ćwiczeń poprzez wzmocnienie mięśni. Witamina B12 przyspiesza metabolizm i wykorzystanie metabolizmu tłuszczów, cukrów i białek. Ponadto ćwiczenia wymagają dużego spożycia wody, co może spowodować utratę witamin rozpuszczalnych w organizmie, w tym witamin z grupy B i witaminy C. Przedłużone ćwiczenia aerobowe mogą zwiększać stres oksydacyjny, dlatego bardzo ważne jest monitorowanie spożycia przeciwutleniaczy, aby uniknąć urazów komórkowych i innych problemów.
Która witamina z grupy B jest najważniejsza? Trudno powiedzieć.
„Każda odgrywa bardzo ważną rolę” – mówi Roxanne Moore, dietetyczka z Departamentu Edukacji Maryland i przedstawicielka Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Zróżnicowana, zdrowa dieta składająca się z chudego mięsa, kolorowych warzyw i produktów pełnoziarnistych zwykle stanowi podstawę do zaspokojenia potrzeb organizmu na witaminy z grupy B.
Grupa 8 witamin bierze udział w procesach życiowych organizmu
Niezbilansowana dieta, ścisła dieta i duży stres prowadzą do niedoboru witamin.
Witaminy z grupy B
to te, które w większości pomagają organizmowi wykorzystać energię pochodzącą z produktów spożywczych, dbają o produkcję energii i odżywiają komórki.
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B1 bierze udział w funkcjonowaniu mięśni, nerwów i serca. Reguluje procesy metaboliczne i trawienie, a także odgrywa ważną rolę w uwalnianiu energii z glukozy. Witamina B1 znajduje się w większości produktów spożywczych, w tym warzywach, świeżych i suszonych owocach, jajach, wątrobie i produktach pełnoziarnistych.
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B2 bierze udział w metabolizmie energii w organizmie, wspierając układ nerwowy i usuwając toksyny z krwi. Utrzymuje zdrową i jędrną skórę, mocne włosy i paznokcie. Znajduje się w produktach mlecznych, mięsie, rybach, ryżu, jajkach i wzbogaconych płatkach śniadaniowych.
Witamina B3 (niacyna)
Niacyna (kwas nikotynowy) utrzymuje zdrowie układu pokarmowego, łagodzi bóle głowy, poprawia ukrwienie, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i nadaje skórze zdrowy wygląd. Dobrym źródłem niacyny jest mięso, ryby, mąka pszenna, jaja i nabiał.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witamina B5 pełni kilka funkcji, między innymi chroni przed stresem, a dokładniej pomaga ciału radzić sobie ze stresem emocjonalnym i fizycznym, poprawia witalność i spowalnia procesy starzenia. Głównym źródłem są jajka, wołowina, nerki, drożdże, mięso i warzywa.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Pirydoksyna jest ważna w katalizowaniu reakcji z udziałem tłuszczów, węglowodanów i aminokwasów we krwi, mózgu i komórkach skóry. Witamina B6 znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, takich jak wieprzowina, drób, ryby, chleb, produkty pełnoziarniste, jaja, warzywa, soja, orzeszki ziemne i mleko.
Witamina B7 (biotyna)
Biotyna to forma witaminy z grupy B, która jest ważna w metabolizmie kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Bakterie, które naturalnie żyją w jelitach, mogą wytwarzać biotynę, a biotyna występuje również naturalnie w wielu produktach spożywczych.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy bierze udział w rozwoju embrionalnego układu nerwowego, syntezie białek i wzroście komórek. Szczególnie kobiety w wieku rozrodczym i planujące ciążę powinny zadbać o dietą bogatą w kwas foliowy, czyli zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, nasiona, wątrobę, jajka, zboża i owoce cytrusowe.
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B12 pełni kilka ważnych funkcji i przyczynia się do tworzenia czerwonych krwinek oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i uwalnia energię z pożywienia. Witamina bierze udział w tworzeniu nowych komórek, czerwonych krwinek i tymidyny, kluczowego budulca materiału genetycznego w każdej komórce. Głównym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce i wątroba. Niedobór kwasu foliowego może wystąpić u kobiet w ciąży. Źle zbilansowane diety wegetarian i wegan często prowadzą do niedoboru witaminy B12, ponieważ występuje ona tylko w składnikach odżywczych pochodzenia zwierzęcego.
Istnieje osiem niezbędnych witamin. Dla każdej z tych witamin ustalono zalecane dzienne spożycie, którego przeciętny człowiek musi przestrzegać, aby zachować zdrowie. Suplement B-kompleks łączy w sobie wszystkich osiem witamin w jednej miarce, którą należy rozpuścić w wodzie i zapewnia nam zalecaną dzienną dawkę tych witamin.