Zdrowa domowa alternatywa snickersa
Zdrowa i domowa wersja batonika czekoladowego, którą możesz łatwo zrobić w domu i rozkoszować się nim bez poczucia winy.
Zawiera wyłącznie naturalne składniki, bez cukrów rafinowanych i jest odpowiedni dla wegan!
Przygotowanie zajmie Ci tylko 15 minut – a smak bez wątpienia pozytywnie Cię zaskoczy!
SKŁADNIKI
Dolna warstwa z płatków owsianych:
-
170 g
masła kakaowego
-
110 g
cukru kokosowego
-
1/4 łyżeczki
soli himalajskiej
-
240 g
płatków owsianych
Górna warstwa z masła orzechowego:
-
175 g ciemnej czekolady (lub
kakao w proszku
zmieszane z
masłem kakaowym
) -
258 g
masła orzechowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozpuść gorzką czekoladę i dodaj do niej masło orzechowe. W międzyczasie rozpuść masło w rondle i dodaj cukier, sól himalajską i płatki owsiane.
- Wszystko razem wymieszaj i chwilę gotuj (nie za dużo, żeby nie powstała lepka, gęsta masa).
- Przełóż masę do naczynia do pieczenia. Gdy już masz ładnie ułożoną masę z płatków owsianych, dodaj masło orzechowe z czekoladą.
- Powtórz pierwszy krok i ponownie dodaj warstwę płatków owsianych i masła orzechowego.
- Kiedy skończysz układać warstwy, wstaw przygotowany deser na około 2 godziny do lodówki lub pozostaw na całą noc.
- Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki i pokrój domowej roboty Snickers na kawałki dowolnej wielkości.