Właściwości lecznicze ostropestu plamistego
Ostropest plamisty to roślina, która była używana do celów leczniczych w starożytnej Grecji i Rzymie i znana jest ze swoich właściwości odtruwających, dlatego jest niezbędna w walce ze stłuszczoną wątrobą. Nie tylko chroni wątrobę, ale ma również zdolność oczyszczania organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu jest doskonałym środkiem przeciwzaparciowym.
(A – ostropest plamisty, B – kwiat, C – suszony kwiat, D – nasiona, E – nasiona suszone i mielone)
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów naszego organizmu. Pełni różne funkcje, które są kluczowe dla naszego zdrowia. Między innymi usuwa szkodliwe substancje z organizmu, dlatego sporadyczna detoksykacja organizmu jest obowiązkową procedurą „prac konserwacyjnych” w celu utrzymania dobrego samopoczucia.
CO TO JEST
OSTROPEST PLASMISTY
?
Ostropest plamisty
(Silybum marianum) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Stosowanie
ostropestu plamistego
ma długą historię, był używany przez Greków do ochrony wątroby i nadal jest używany w tym celu.
Ostropest plamisty
pochodzi z Morza Śródziemnego i jest szeroko rozpowszechniony od Półwyspu Iberyjskiego po południową Rosję, północną Afrykę i Azję Mniejszą. Hodowany jest także na Ameryce Południowej i Północnej oraz Australii Południowej. W Europie Środkowej rośnie dziko. Lubi słoneczne, suche, skaliste zbocza, brzegi ścieżek, piargi i pastwiska.
Używane są owoce, które zawierają trzy składniki aktywne, zwane sylimaryną. Jednak działanie sylimaryny nie zostało jeszcze w pełni wyjaśnione i obecnie badane są trzy sposoby działania:
- pierwszy ma stymulować syntezę białek i dzięki temu komórki wątroby zaczynają się regenerować,
- uważa się, że innym efektem sylimaryny jest zapobieganie przenikaniu toksyn do komórek wątroby
- trzecia to jego aktywność przeciwutleniająca. wszystkie trzy sposoby działania mają pozytywne działanie na czynność wątroby.
Metaanaliza z 2011 roku wykazała, że dodanie
ostropestu plamistego
do diety może regulować poziom glukozy w cukrzycy typu 2. Poprzez swoje działanie zmniejsza również wchłanianie cholesterolu i biosyntezę lipoprotein, a u niektórych osób z bezalkoholowym stłuszczeniem wątroby również obniża wartość enzymów ALT5 i AST6 w surowicy.
Jak rozpoznać obciążoną wątrobę?
Stłuszczenie wątroby objawia się:
- wolniejszym metabolizmem węglowodanów, co powoduje gromadzenie się nadmiaru glukozy, przez co organizm nie otrzymuje nowej fali energii, gdy jej potrzebuje, a to z kolei przekłada się na ciągłe zmęczenie i wyczerpanie,
- słabym metabolizmem tłuszczów i węglowodanów, co przekłada się na odkładanie się tłuszczu w okolicach talii i brzucha,
- zgagą,
- nadmiernym poceniem się i uczuciami gorąca,
- słabym i powolnym trawienie z towarzyszącymi wzdęciami i sporadycznymi nudnościami,
- spadkiem odporności,
- problemami skórnymi (swędząca skóra z trądzikiem lub ciemnymi plamami).
STOSOWANIE
OSTROPESTU PLAMISTEGO
Ostropest plamisty
to skuteczny, naturalny środek. Jest stosowany głównie w postaci proszku lub nasion i jest spożywany doustnie. Jego stosowanie jest zalecane w przypadku wymienionych powyżej objawów, ale dalsze badania wykazały, że jego skuteczność jest jeszcze wyższa.
Zmielone nasiona można zjeść z jogurtem lub zmieszać z smoothie.
Ostropest plamisty
jest jedną z najbezpieczniejszych roślin leczniczych, nawet przy dużym przedawkowaniu nie ma skutków ubocznych, poza zaburzeniami trawienia i przyspieszonym trawieniem.
Źródła:
Materiał z: Kreft S., 2017. Mity i prawdy o detoksykacji wątroby roślinami leczniczymi i suplementami diety.
Farmacijski vestnik, 68: 69 – 75.
Suksomboon N., 2011. Meta-analysis of the effect of herbal supplement on glycemic control in type 2 diabetes, Journal of Ethnopharmacology, 137:3, 1328 – 1333.
Fogacci F. in sod., 2019. Metabolic effect of berberine-silymarin association: A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trials. Phytotherapy Resserch, 33;4: 862-870
Avelar R.C. in sod., 2017. Effect of silymarin on biochemical indicators in patient with liver disease: Systematic review with meta-analysis.
Worlf Journal of Gastroenterology, 23;27: 5004-5017
ALT = alanin aminotransferaza
AST = aspartat aminotransferaza