Wegańskie pulpety owsiane z cukinią
Te lekko słodkie, wegańskie pulpety owsiane z cukinią to idealna popołudniowa przekąska lub śniadanie w podróży.
Wegańskie i bezglutenowe!
Mokre składniki
(pulpety owsiane z cukinią)
-
1 łyżka
mielonego siemienia lnianego
+ 3 łyżki wody -
1 łyżka
napoju ryżowego w proszku o smaku migdałowym
+ 1/2 (175 ml) szklanki wody - 2 małe cukinie (starte, nie wyciskaj wody)
-
1/3 (80 ml) filiżanki ulubionego
masła orzechowego
-
1/4 (60 ml) szklanki
syropu z agawy
- 3 małe dojrzałe banany (około 1 szklanki rozgniecionych bananów)
Suche składniki
(pulpety owsiane z cukinią)
-
3 szklanki
płatków owsianych
(1 szklanka mielonych + 2 szklanki całych) - 1 opakowanie proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka
cynamonu
-
1/4 łyżeczki
różowej soli himalajskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (360 F). Wymieszaj mokre i suche składniki osobno w dwóch miskach. Następnie wymieszaj zawartość obu misek, składniki muszą dobrze się połączyć. Przygotuj formę do ciastek. Do przygotowania jednego pulpetu użyj około 1 łyżki ciasta. Piecz przez 30-45 minut (w zależności od piekarnika i preferencji, jak miękkie pulpety lubisz).
Wskazówka: możesz trochę urozmaicić ten przepis i dodać 1/2 szklanki kawałków czekolady lub ulubionych posiekanych orzechów, aby dodać chrupkości.