Muffinki – kto ich nie lubi, słodkie, słone, mniam…
Muffinki to często bomby kaloryczne zawierające duże ilości cukru lub soli. Ale nie muszą takie być. Petra przygotowała przepis na zdrowe muffinki z białkiem konopnym i boćwiną oraz domowym hummusem i świeżymi pomidorami! Wspaniała przekąska, którą można przygotować dzień wcześniej.
Wystarczy 20 minut, aby otrzymać pyszną i pożywną przekąskę. Możesz zjeść je na śniadanie, jako przekąskę po treningu lub nawet jako „deser”.
Petra Čutuk:
„Jesteś tym, co jesz. A jeszcze ważniejsze od tego jest to, co jesz i jak jesz.”
Składniki na 9 muffinek:
- 1 proszek do pieczenia
- 3 szklanki mielonych płatków owsianych
- 750 ml zimnej wody
-
1 łyżeczka
soli himalajskiej
-
2 łyżki
białka konopnego
-
2 łyżki
nasion chia
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
-
1 garść drobno posiekanej boćwiny
Sposób przygotowania:
- Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj wodę i oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko, aż uzyskasz zwartą mieszankę. Na koniec dodaj boćwinę i otrzymaną masą wypełnij papilotki na muffinki (najpierw należy je wysmarować oliwą).
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- Z tymi zdrowymi i pysznymi muffinkami proponuję podawać domowy hummus i świeże pomidory.
Sposób przygotowania:
- Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj wodę i oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko, aż uzyskasz zwartą mieszankę. Na koniec dodaj boćwinę i otrzymaną masą wypełnij papilotki na muffinki (najpierw należy je wysmarować oliwą).
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- Z tymi zdrowymi i pysznymi muffinkami proponuję podawać domowy hummus i świeże pomidory.
View this post on Instagram