Wegańskie curry z ciecierzycą i kurkumą
Pyszne wegańskie curry z ciecierzycą jest kremowe i doskonale doprawione. Przygotujesz je w mniej niż 30 minut.
Stosowanie
kurkumy
w naszej kuchni jest wysoce zalecane. Na Wschodzie z reguły sprzedawane są całe korzenie, choć przy mieleniu kurkuma w zasadzie nie traci swojego aromatu. Proszek ma ostry smak.
Kurkuma
nadaje mieszance przypraw curry (prawie jedną trzecią mieszanki stanowi kurkuma) jasnożółty kolor. Możemy ją dodawać do wielu potraw.
Przejdźmy do rzeczy.
SKŁADNIKI:
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 200g brokułów
- 2 duże marchewki
-
1 szklanka
ciecierzycy Nature’s Finest
- 500 ml mleka kokosowego/słodkiej śmietanki (lub mix)
- 1 warzywna/wołowa kostka do zupy
-
1 łyżeczka
soli himalajskiej Nature’s Finest
- łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
-
3 łyżeczki
kurkumy Nature’s Finest
- 3 łyżeczki curry w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Podsmaż jedną dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj jedną dużą paprykę pokrojoną w drobną kostkę (dowolnego koloru) i wszystko razem podsmaż – około 15 minut. Dodaj brokuły (ok. 200g), dwie marchewki i podsmaż chwilę, przykryj na 5 minut, aby warzywa trochę zmiękły. Dodaj szklankę ciecierzycy, 500 ml mleka kokosowego (lub słodkiej śmietanki lub pół na pół), dodaj jedną łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czerwonej papryki, pół łyżeczki chili (do smaku), 1 kostkę warzywną/wołową, 3 łyżeczki kurkumy (dla ładnego żółtego koloru) i 2-3 łyżeczki curry w proszku (do smaku). Wszystko razem wymieszaj, przykryj i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Możesz przeczytać więcej o kurkumie w poniższych artykułach