Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu

Wegańskie curry z ciecierzycą i kurkumą


Pyszne wegańskie curry z ciecierzycą jest kremowe i doskonale doprawione. Przygotujesz je w mniej niż 30 minut.

Stosowanie


kurkumy


w naszej kuchni jest wysoce zalecane. Na Wschodzie z reguły sprzedawane są całe korzenie, choć przy mieleniu kurkuma w zasadzie nie traci swojego aromatu. Proszek ma ostry smak.

Kurkuma

nadaje mieszance przypraw curry (prawie jedną trzecią mieszanki stanowi kurkuma) jasnożółty kolor. Możemy ją dodawać do wielu potraw.

Przejdźmy do rzeczy.


SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podsmaż jedną dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj jedną dużą paprykę pokrojoną w drobną kostkę (dowolnego koloru) i wszystko razem podsmaż – około 15 minut. Dodaj brokuły (ok. 200g), dwie marchewki i podsmaż chwilę, przykryj na 5 minut, aby warzywa trochę zmiękły. Dodaj szklankę ciecierzycy, 500 ml mleka kokosowego (lub słodkiej śmietanki lub pół na pół), dodaj jedną łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czerwonej papryki, pół łyżeczki chili (do smaku), 1 kostkę warzywną/wołową, 3 łyżeczki kurkumy (dla ładnego żółtego koloru) i 2-3 łyżeczki curry w proszku (do smaku). Wszystko razem wymieszaj, przykryj i gotuj około 20 minut na małym ogniu.


Możesz przeczytać więcej o kurkumie w poniższych artykułach