Wegańskie ciasteczka owsiane z kakao
Idealny przepis na Walentynki.
Truskawki i czekolada – idealne połączenie walentynkowe. Zgadzasz się?
SKŁADNIKI
(na około 20 ciasteczek)
-
40g
masła kakaowego
- 2 dojrzałe banany
- 60g zmielonych migdałów
-
50g
kakao w proszku
-
120g
płatków owsianych
-
2 łyżki
syropu z agawy
lub miodu -
100 ml
mleka migdałowego
/ wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Niską formę na ciastka wyłóż papierem do pieczenia.
- Obierz banana i umieść go w dużej misce. Za pomocą widelca dobrze go rozgnieć, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Umieść masło kakaowe w małej misce i rozpuść je nad rondlem z gorącą wodą.
- Dodaj do bananów mleko migdałowe, roztopione masło, syrop z agawy, płatki owsiane, mielone migdały, kakao w proszku i dobrze wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj trochę więcej mleka.
- Odstaw na 15 minut, aż płatki owsiane lekko zmiękną i masa będzie łatwiejsza do wymieszania.
- 1 łyżkę masy uformuj rękami w dowolny kształt. Na Walentynki zdecydowanie pasuje kształt serca.
- Piecz ciastka przez 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć.