Wegańskie ciasteczka czekoladowe bez dodatku cukru
NAJLEPSZE, DOMOWE,
wegańskie ciasteczka czekoladowe
, jakie kiedykolwiek udało nam się zrobić! Miękkie, pełne czekolady i całkowicie bez mleka i jajek, więc w całości wegańskie. Prosty przepis, którego realizacja zajmie Ci tylko
30 minut
.
Ten przepis jest całkowitym przeciwieństwem przepisów na ciasteczka czekoladowe, które znaliście dotychczas. Są całkowicie pozbawione masła, miękkie pomimo braku jajek, a nawet chrupiące w środku –wszyscy je pokochają.
Wegańskie ciasteczka mają zwykle jedną wspólną cechę ze zwykłymi przepisami. Zawierają ogromną ilość cukru, dlatego wiele osób często rezygnuje z tego rozpływającego się w ustach deseru! TERAZ NIE BĘDZIESZ GO POTRZEBOWAĆ! Nasz przepis jest całkowicie pozbawiony kalorii – dodaliśmy do niego
erytrytol Nature’s Finest
.
Witamy w cudownym świecie wegańskich ciastek.
SKŁADNIKI:
- 250 ml wody
- 400 g mąki
-
150 g
erytrytolu Nature’s Finest
-
1 szczypta
soli himalajskiej Nature’s Finest
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
150 g
BIO kakao w proszku Nature’s Finest
-
100 ml
oleju kokosowego Nature’s Finest
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g kawałków gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do rondla wlej wodę i wsyp połowę mąki. Gotuj i ciągle mieszaj na małym ogniu, aż mąka zgęstnieje pod wpływem ciepła, następnie odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie włącz piekarnik i nastaw go na 180 stopni Celsjusza.
- W misce wymieszaj erytrytol Nature’s finest, sól himalajską, ekstrakt waniliowy, BIO kakao i olej kokosowy/masło. Dodaj mąkę i wodę i wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą masę. Do masy dodaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i kawałki czekolady. Wszystko dobrze wymieszaj. Masę przelej do natłuszczonej formy do pieczenia (masło kokosowe) i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
- Upieczone ciasteczka odstaw do ostygnięcia, dopiero potem pokrój je w kostkę. Ułóż je na półmisku, posyp kakao i zmielonym kokosem i podawaj.