Wegańskie bułeczki cynamonowe
Czy wiesz, że bułeczki cynamonowe to typowy szwedzki deser o nazwie Kanelbullar? Przyrządzane są z ciasta drożdżowego i cynamonu. W Szwecji są najczęściej jedzone na lunch i popijane gorącą herbatą lub kawą.
Bułeczki cynamonowe lub po angielsku “cinnamon rolls” są najbardziej rozpowszechnione w Europie Północnej i Ameryce Północnej, choć różnią się nieznacznie w zależności od kraju. Amerykańskie bułeczki cynamonowe często są polewane lukrem, a czasem nawet smażone. Istnieją również regionalne wersje: na amerykańskim Środkowym Zachodzie, zwłaszcza w Kansas, bułeczki cynamonowe są często podawane z chili.
Bułeczki cynamonowe stały się tak sławne na całym świecie, że nawet mają swój dzień – Dzień Cynamonowej Bułeczki – obchodzony 4 października od roku 1999.
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI CYNAMONOWE
Składniki na ciasto:
- 480ml mleka migdałowego
-
2 łyżki
napoju ryżowego w proszku o smaku migdałowym
-
115g
oleju kokosowego
-
50g
cukru kokosowego
- 1 torebka suchych drożdży
- 690g mąki
-
1 łyżeczka
soli himalajskiej
Składniki na nadzienie cynamonowe:
-
170g
masła kakaowego
-
165g
cukru kokosowego
-
2 łyżki
cynamonu w proszku
Składniki na polewę:
-
160 g
erytrytolu
- 2 łyżki mleka migdałowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁECZEK CYNAMONOWYCH
- Przygotuj małą patelnię i dużą miskę. Na patelni rozpuść w niskiej temperaturze jedną trzecią oleju kokosowego. Gdy olej się roztopi, weź dużą miskę i wlej do niej mleko migdałowe, jedną trzecią pozostałego oleju kokosowego, a następnie resztę stopionego oleju kokosowego. Jeszcze ciepłą miksturę zagnieć rękami i ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, weź drożdże i wsyp je równomiernie do miski, a potem pozostaw na kilka minut, aż ciasto stwardnieje. Ponownie zagnieć ciasto, następnie dodaj 595 g mąki i jeszcze raz dobrze zagnieć, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
- Naczynie, w którym znajduje się ciasto, przykryj ścierką lub folią i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po godzinie ciasto dość mocno wyrośnie. Do ciasta dodamy jeszcze 95 g mąki. Ponownie zagnieść ciasto i jeśli jest jeszcze trochę lepkie, dodaj więcej mąki.
- Blat kuchenny dokładnie posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto i uformuj prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadź po cieście zmiękczone masło kakaowe. Weź cukier kokosowy i cynamon w proszku i posyp równomiernie ciasto.
- Pora uformować bułeczki. Zwiń ciasto jak walec i przyklej brzeg do ciasta, dociskając go. Powstały walec przetnij na pół, a następnie na 7 równych kawałków. Każdy kawałek powinien mieć rozmiar około 8 cm. Na końcu je zwiń.
- Przygotuj formę do ciasta i umieść w niej bułeczki cynamonowe tak, aby jedna znajdowała się pośrodku, a pozostałe sześć wokół niej po bokach. Przykryj formę z bułeczkami cynamonowymi folią i umieść ją w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Podczas ogrzewania bułeczek cynamonowych przygotuj polewę. Weź średniej wielkości miskę i wsyp do niej cukier puder, wlej mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj mieszaninę mikserem do uzyskania gładkiego płynu. Po 30 minutach zdejmij folię z formy do ciasta. Bułeczki cynamonowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25-30 minut aż się zarumienią. Następnie wyjmij bułeczki z piekarnika i polej polewą, gdy są jeszcze ciepłe.