Świąteczne naleśniki białkowe
Składniki na 10-15 naleśników (w zależności od wielkości):
-
100 g
płatków owsianych
-
60 g
białka w proszku od Nature’s Finest
- 1 banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki
siemienia lnianego
- 320 ml napoju roślinnego
-
1/2 łyżeczki
cynamonu w proszku
- szczypta goździków w proszku
Opcjonalnie: 1 łyżka
erytrytolu
lub
cukru kokosowego
, jeśli wolisz słodsze naleśniki
+ dodatkowy napój roślinny
Sposób przygotowania
- Wsyp płatki owsiane i nasiona lnu do urządzenia wielofunkcyjnego i miksuj, aż uzyskają jednolitą konsystencję.
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Otrzymasz ciasto naleśnikowe.
- Do smażenia użyj patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Podgrzej ją do średniej temperatury i gdy patelnia będzie rozgrzana, wlej na środek jedną kopiastą łyżkę masy. Krawędzią łyżki równomiernie rozprowadź masę, aby powstał okrągły naleśnik. Smaż 1,5-2 minuty z każdej strony na średniej temperaturze.
- Z czasem masa stanie się gęstsza, ponieważ suche składniki wchłoną wilgoć. W połowie pieczenia dodać jeszcze kilka łyżek napoju roślinnego, aby rozcieńczyć masę.
-
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami
–
świeżymi owocami, polewą z gorącej czekolady lub bitą śmietaną.