Surowe kuleczki z moringą
Wyglądem przypominają fenomenalne kulki rumowe, lecz prezentują się ładniej, a ich smak jest jeszcze lepszy. Rozkoszuj się połączeniem daktyli, orzechów nerkowca i wanilii.
Surowe kuleczki z moringą zawierają wysokiej jakości składniki, dzięki czemu można je spożywać jako przekąskę lub deser po posiłku.
SKŁADNIKI
- 200 g miękkich daktyli
- 200 g orzechów nerkowca
- 50 g płatków owsianych
- 15 g oleju kokosowego
- 15 g moringi w proszku
- 50 g rozmrożonego mielonego szpinaku
- 15 g białka roślinnego o smaku waniliowym
Do dekoracji
- 25 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru kokosowego
- 30 ml wody cukrowe oczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do robota kuchennego wsyp orzechy nerkowca i płatki owsiane, a następnie zmiel.
- Do składników dodaj daktyle, olej kokosowy, moringę, szpinak, białko i zmiksuj.
- W dłoniach uformuj kulki o średnicy około 4-5 cm.
- Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i włóż je do lodówki, aby stwardniały.
- Przyklej cukrowe oczy do kulek za pomocą domowego karmelu.
Domowy karmel:
- Do rondla wlej 30 ml wody i podgrzej, aż zaczną tworzyć się małe bąbelki.
- Do wody wsyp 50 g cukru i wymieszaj. Zmniejsz ogień na kuchence do średnio-niskiej temperatury i czekaj, aż mieszanina zacznie się gotować.
- Gdy mieszanina nabierze delikatnie złotego koloru, wyłącz kuchenkę i pozostaw na niej rondel, aby mieszanina nie wystygła. Poczekaj kilka minut, aż mieszanina zacznie się ochładzać.
- Mieszaninę wymieszaj małą łyżeczką – powinna stawać się coraz bardziej gęsta i lepka. Im chłodniejsza będzie, tym trudniej będzie ją wymieszać. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję do klejenia, użyj jej jako kleju do oczu cukrowych.
PORADY
- Kulki z moringą przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia lub zamroź.
- Zalecamy używanie daktyli, które są pakowane w woreczki próżniowe (a nie te w pojemnikach styropianowych), ponieważ są one bardziej miękkie i łatwiej je zblendować. Jeśli uważasz, że daktyle, które posiadasz, są zbyt twarde, namocz je w gorącej wodzie przez co najmniej 30 minut.
- W tym przepisie użyliśmy 50 g mrożonego mielonego szpinaku, który można znaleźć w sklepach spożywczych w zamrażarce. Możesz również użyć świeżego szpinaku lub innej zieleniny, około 3-4 garści.
- Gdy karmel stwardnieje, trudno będzie usunąć go z naczyń i rondla. Aby ułatwić czyszczenie, wlej wodę do rondla, włóż do niego wszystkie używane przybory i umieść rondel na kuchence na średnim ogniu, aby woda powoli się zagotowała. Gotuj przez chwilę. Karmel zmięknie i rozpuści się w wodzie, dzięki czemu nie będzie problemów z czyszczeniem.