Surowe ciasto jesienne – przepis
Przygotowujesz imprezę na Haloween?
W tym tygodniu przygotowaliśmy dla Ciebie 3 wegańskie przepisy na Halloween, które będą świetnym sposobem na urozmaicenie tego święta. Niezależnie od tego, czy jest to napój, deser czy przekąska, każdy z przepisów jest pełen jesiennych składników, takich jak dynia, kasztany i jabłka.
Na pewno znajdziesz pomysł na pyszny i zdrowy deser.
Zacznijmy od przygotowania pierwszego…
Bio kakao w proszku
jest świeże i ekologiczne z najwyższej jakości całych ziaren kakaowych.
Zawierają magnez i żelazo, które pomagają zmniejszyć zmęczenie i znużenie, a cynk chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Za dobry wpływ na układ odpornościowy odpowiadają mangan, miedź i witamina C. Są bogatym źródłem antyoksydantów, których jest ich nawet więcej niż w zielonej herbacie.
Kakao w proszku
można dodawać do gorących lub zimnych napojów, jogurtów, koktajli i surowych deserów.
Dla wszystkich miłośników kokosa, którzy chcą w pyszny sposób zadbać o swoje zdrowie w podróży lub w domu.
Chipsy kokosowe
są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i minerałów. Zawierają żelazo, magnez, miedź, mangan i kwas pantotenowy.
Wspaniała alternatywa dla niezdrowych przekąsek, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Nie zawiera wzmacniaczy smaku, substancji słodzących ani konserwantów.
Bio napój ryżowy
jest znacznie zdrowszym i coraz popularniejszym substytutem mleka krowiego. Świetnie sprawdzi się u osób, które mają problemy z nietolerancją laktozy i różnymi alergiami.
Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych i nie zawierają dodatku cukru. Przygotowanie i przechowywanie jest bardzo łatwe. Z 250 g możemy przygotować nawet 2,5 litra napoju.
Możesz go użyć do porannych płatków śniadaniowych, zdrowych koktajli, deserów, kawy i wielu innych pysznych posiłków! Możesz również bez obaw podawać go swoim dzieciom.
Surow
e ciasto
jesienn
e
Wegańskie surowe ciasto z zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej spiżarni. Zarówno dorośli, jak i dzieci będą zachwyceni tym deserem. I do tego nie zawiera dodatku cukru!
Składniki
- daktyle bez pestek
-
kakao w proszku
-
olej kokosowy
-
chipsy kokosowe
-
napój ryżowy o smaku waniliowo-kakaowym
- jogurt migdałowy
- granat/świeże jabłka/maliny
Wstępne przygotowanie
Daktyle bez pestek należy namoczyć w wodzie przynajmniej przez 2h. Im dłużej je namaczamy, tym łatwiej będzie je zmielić.
Sposób przygotowania
-
warstwa
– odcedź namoczone daktyle i wymieszaj je w mikserze. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego. Następnie do miksera ze zmiksowanymi daktylami dodaj 3 łyżki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych, 1 łyżkę kakao w proszku i dla boskiego waniliowego aromatu 1 łyżkę napoju ryżowego o smaku kakaowo-waniliowym. Wymieszaj wszystko razem w blenderze, aż uzyskasz gładką masę. -
warstwa
– w blenderze wymieszaj krem migdałowy (jogurt roślinny), łyżeczkę napoju ryżowego o smaku kakaowo-waniliowym i dodaj kokos, Mieszaj, aż masa stanie się gęsta.
Opcjonalnie możesz na wierzch ciasta dodać owoce (truskawki, jagody, maliny, granat).
Smacznego!