Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu

Surowe ciasto czekoladowe



Szukasz przepisu na zniewalająco dobre, surowe ciasto czekoladowe? W takim razie jesteś we właściwym miejscu. Oto ciasto – surowe, czekoladowe, kremowe, bez laktozy, glutenu ani dodatku cukru i łatwe w przygotowaniu.

Obiecuję, że ciasto zachwyci każdego, kto kocha słodycze i ma bzika na punkcie czekolady. Zakochają się w nim zarówno weganie, jak i nie-weganie. I zobaczysz, że ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia. Przynajmniej u mnie tak było.



Anja Forstner


Dlaczego? Co właściwie oznacza surowe?

Surowa żywność nie jest poddawana obróbce cieplnej ani przetwarzana w temperaturze poniżej 42-45 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje więcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Do przyrządzania surowych deserów wykorzystywane są przede wszystkim różne orzechy bogate w białko i tłuszcze nienasycone. Orzechy należy namoczyć, aby były bardziej miękkie i soczyste.

Co prawda wartość energetyczna surowych ciast jest wysoka, ale po zjedzeniu kawałka czy dwóch nie będziemy wzdęci ani zmęczeni.

Tekstura tego ciasta jest niesamowita!

Kremowa, gęsta, soczysta – rozpuszcza się w ustach.

O wiele lepsza niż wszystkie kremy, które wypróbowałam i zrobiłam do tej pory. Ciasto składa się z produktów takich jak orzechy nerkowca, masło kakaowe i syrop z agawy. Aby ciasto zachowało swój kształt, zawsze należy dodać jeden z następujących składników: olej kokosowy lub masło kakaowe. Słodkiego smaku nadają suszone owoce i naturalne syropy.


Boisz się robić surowe desery? Zastanawiasz się, jak w ogóle zacząć i myślisz, że to trudne?

Przyrządzenie jest łatwe, ale wymaga trochę organizacji – przygotowań wstępnych, namoczenia orzechów, co, tak jak w przypadku innych potraw, wymaga trochę czasu i pracy. Według mnie, im mniej składników i brudzenia, tym lepiej.


A co z ceną?

Składniki są droższe niż mąka, cukier, olej, jajka i mleko, ale szczerze, to wolę dać trochę więcej za składniki. Przecież ciast i tortów nie robimy codziennie, prawda?


Czy już rozumiesz, o czym mówię?

Jeśli tak, to czym prędzej rozpocznij przygotowanie tego boskiego ciasta. Uwielbiam czekoladę, a to surowe ciasto czekoladowe jest jednym z najlepszych, jakie możesz zrobić dla siebie i swoich gości. Kremowy mus, będący głównym atrybutem tego ciasta, można również przygotować w szklankach i podawać jako samodzielny deser. Wystarczy dodać trochę śmietanki kokosowej i owoców i deser jest gotowy. Łatwo i szybko.


Nadszedł czas, abym w końcu ujawniła przepis, na który czekasz. Mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić podczas przygotowania tego ciasta i nauczysz się czegoś nowego.


PRZEPIS NA SUROWE CIASTO CZEKOLADOWE – (średnica ciasta 18 cm)

Składniki


Składniki na spód:

  • 60g orzechów laskowych
  • 50g migdałów
  • 5 dużych daktyli
  • 15g

    kakao w proszku
  • 30g wody


Składniki na krem:


Składniki na polewę owocową:

Presna čokoladna torta

Sposób przygotowania


Przygotowanie spodu do tortu:

  • Wymieszaj orzechy laskowe i migdały w robocie kuchennym. Dodaj kakao, następnie wodę i daktyle. Rozprowadź ciasto palcami na spodzie foremki do ciasta. Wstaw do zamrażarki i zacznij przygotowywać krem.


Przygotowanie kremu:

  • W robocie kuchennym wymieszaj namoczone orzechy nerkowca, kakao i masło kokosowe, syrop z agawy, napój migdałowy i kakao w proszku. Wlej mus na spód i wstaw ciasto na noc do zamrażarki (przynajmniej 6 godzin).
  • Zanim zaczniesz przygotowywać polewę owocową, włóż ciasto do lodówki, aby zmiękło i było wystarczająco miękkie do późniejszego podania.


Przygotowanie „glazury owocowej”:

  • Mrożone jagody i maliny włóż do rondla, dodaj cukier kokosowy i podgrzewaj, aż zmiękną. (Temperatura nie powinna przekraczać 45 stopni Celsjusza). Gdy owoce będą wystarczająco miękkie, dodaj 2 łyżeczki babki płesznik i dobrze wymieszaj, aby glazura było gęstsza i bardziej „lepka”.
  • Polej spód z kremem całkowicie ostudzoną glazurą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Ostrożnie wyjmij ciasto z foremki, pokrój je i podaj. Możesz je udekorować według własnego uznania. Ja użyłam wiórek kokosowych i jagód goji.

Życzę Ci miłego procesu przygotowania ciasta i, oczywiście, jedzenia.