Surowe ciasto czekoladowe
Szukasz przepisu na zniewalająco dobre, surowe ciasto czekoladowe? W takim razie jesteś we właściwym miejscu. Oto ciasto – surowe, czekoladowe, kremowe, bez laktozy, glutenu ani dodatku cukru i łatwe w przygotowaniu.
Obiecuję, że ciasto zachwyci każdego, kto kocha słodycze i ma bzika na punkcie czekolady. Zakochają się w nim zarówno weganie, jak i nie-weganie. I zobaczysz, że ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia. Przynajmniej u mnie tak było.
Dlaczego? Co właściwie oznacza surowe?
Surowa żywność nie jest poddawana obróbce cieplnej ani przetwarzana w temperaturze poniżej 42-45 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje więcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Do przyrządzania surowych deserów wykorzystywane są przede wszystkim różne orzechy bogate w białko i tłuszcze nienasycone. Orzechy należy namoczyć, aby były bardziej miękkie i soczyste.
Co prawda wartość energetyczna surowych ciast jest wysoka, ale po zjedzeniu kawałka czy dwóch nie będziemy wzdęci ani zmęczeni.
Tekstura tego ciasta jest niesamowita!
Kremowa, gęsta, soczysta – rozpuszcza się w ustach.
O wiele lepsza niż wszystkie kremy, które wypróbowałam i zrobiłam do tej pory. Ciasto składa się z produktów takich jak orzechy nerkowca, masło kakaowe i syrop z agawy. Aby ciasto zachowało swój kształt, zawsze należy dodać jeden z następujących składników: olej kokosowy lub masło kakaowe. Słodkiego smaku nadają suszone owoce i naturalne syropy.
Boisz się robić surowe desery? Zastanawiasz się, jak w ogóle zacząć i myślisz, że to trudne?
Przyrządzenie jest łatwe, ale wymaga trochę organizacji – przygotowań wstępnych, namoczenia orzechów, co, tak jak w przypadku innych potraw, wymaga trochę czasu i pracy. Według mnie, im mniej składników i brudzenia, tym lepiej.
A co z ceną?
Składniki są droższe niż mąka, cukier, olej, jajka i mleko, ale szczerze, to wolę dać trochę więcej za składniki. Przecież ciast i tortów nie robimy codziennie, prawda?
Czy już rozumiesz, o czym mówię?
Jeśli tak, to czym prędzej rozpocznij przygotowanie tego boskiego ciasta. Uwielbiam czekoladę, a to surowe ciasto czekoladowe jest jednym z najlepszych, jakie możesz zrobić dla siebie i swoich gości. Kremowy mus, będący głównym atrybutem tego ciasta, można również przygotować w szklankach i podawać jako samodzielny deser. Wystarczy dodać trochę śmietanki kokosowej i owoców i deser jest gotowy. Łatwo i szybko.
Nadszedł czas, abym w końcu ujawniła przepis, na który czekasz. Mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić podczas przygotowania tego ciasta i nauczysz się czegoś nowego.
PRZEPIS NA SUROWE CIASTO CZEKOLADOWE – (średnica ciasta 18 cm)
Składniki
Składniki na spód:
- 60g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- 5 dużych daktyli
-
15g
kakao w proszku
- 30g wody
Składniki na krem:
- 150g orzechów nerkowca (moczonych w zimnej wodzie przez co najmniej 6 godzin)
-
50g roztopionego
masła kakaowego
-
30g stopionego
oleju kokosowego
-
40g
kakao w proszku
-
40g
syropu z agawy
- 200 ml napoju migdałowego
Składniki na polewę owocową:
- 55g mrożonych jagód
- 55g mrożonych malin
-
10g
cukru kokosowego
-
2 łyżeczki
babki płesznik
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu do tortu:
- Wymieszaj orzechy laskowe i migdały w robocie kuchennym. Dodaj kakao, następnie wodę i daktyle. Rozprowadź ciasto palcami na spodzie foremki do ciasta. Wstaw do zamrażarki i zacznij przygotowywać krem.
Przygotowanie kremu:
- W robocie kuchennym wymieszaj namoczone orzechy nerkowca, kakao i masło kokosowe, syrop z agawy, napój migdałowy i kakao w proszku. Wlej mus na spód i wstaw ciasto na noc do zamrażarki (przynajmniej 6 godzin).
- Zanim zaczniesz przygotowywać polewę owocową, włóż ciasto do lodówki, aby zmiękło i było wystarczająco miękkie do późniejszego podania.
Przygotowanie „glazury owocowej”:
- Mrożone jagody i maliny włóż do rondla, dodaj cukier kokosowy i podgrzewaj, aż zmiękną. (Temperatura nie powinna przekraczać 45 stopni Celsjusza). Gdy owoce będą wystarczająco miękkie, dodaj 2 łyżeczki babki płesznik i dobrze wymieszaj, aby glazura było gęstsza i bardziej „lepka”.
- Polej spód z kremem całkowicie ostudzoną glazurą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Ostrożnie wyjmij ciasto z foremki, pokrój je i podaj. Możesz je udekorować według własnego uznania. Ja użyłam wiórek kokosowych i jagód goji.
Życzę Ci miłego procesu przygotowania ciasta i, oczywiście, jedzenia.