Pudding z jagodami acai i nasionami chia
Lato już tuż, tuż, a wraz z nim nadchodzą upalne dni.
Ze względu na bogaty wybór świeżych owoców można powiedzieć, że lato to z pewnością jedna z najpopularniejszych pór roku na przygotowywanie różnych deserów. Zwłaszcza takich, które nie wymagają gotowania bądź pieczenia.
Wyjątkowy przepis na pyszny pudding z jagodami acai i nasionami chia zapewni nam orzeźwienie i jednocześnie zaspokoi naszą chęć na coś słodkiego.
Składniki na 3 porcje:
-
50 g
puddingu z nasion chia
-
180 ml
napoju roślinnego
- 400 g jogurtu roślinnego
- 75 g mrożonych jagód
-
2 płaskie łyżeczki
jagód acai w proszku
-
2-3 łyżeczki
erytrytolu
(opcjonalnie więcej) - mrożone owoce leśne do dekoracji (lub inne dodatki)
Sposób przygotowania
-
W większej misce dobrze wymieszaj widelcem
pudding z nasion chia
i
napój roślinny
. Odstaw mieszaninę na 15 minut, aż zgęstnieje. -
Z 400 g jogurtu odlej 150 g i dodaj go do blendera wraz z 75 g mrożonych jagód,
acai
i
erytrytolem
. Wszystko mieszamy na gładką masę. - Przygotuj 3 szklanki. Warstwy powinny być układane w następującej kolejności: pudding z nasion chia, jogurt roślinny, krem z jagód acai.
- W każdej szklance w pierwszej kolejności umieść 2 łyżki puddingu z chia, a następnie 2 łyżki pozostałego jogurtu roślinnego, który nie został dodany do kremu z acai (250 g). Następnie do każdej szklanki dodaj warstwę z kremu z acai, a potem kilka łyżek jogurtu (pozostaw około 3 łyżki na ostatnią warstwę) i pozostały pudding z chia. Do każdej szklanki dodaj na koniec 1 łyżkę jogurtu, aż do krawędzi szklanki.
- Przed udekorowaniem, włóż szklanki do zamrażarki na 15-20 minut, aby deser był jeszcze bardziej orzeźwiający.
- Z wierzchu posyp deser mrożonymi owocami leśnymi lub innymi dodatkami według uznania i podawaj.
Wskazówki:
- Możesz dodać mniej lub więcej erytrytolu – wg uznania. Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców, orzechów, granoli, masła orzechowego lub innych dodatków wg uznania.
- Aby zapobiec wymieszaniu się warstw, szklanki można umieścić w zamrażarce na 15-20 minut po dodaniu każdej z warstw. Spowoduje to zamrożenie górnej części każdej z warstw i zapobiegnie mieszaniu się warstw, ale wtedy przygotowanie deseru zajmie nieco więcej czasu. Deser natomiast będzie smaczny nawet, jeśli pominiesz ten krok.
- Aby dodatkowo udekorować deser, możesz umieścić kilka całych, mrożonych jagód w każdej szklance przed i po dodaniu kremu z acai. W razie potrzeby odcedź je przed użyciem.
- Pomysł: Jeśli masz foremki na lody, możesz wykorzystać ten przepis i przygotować orzeźwiające i zdrowe lody.
Smacznego!