Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


PRZEPIS – Wegańskie ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe o bardzo lekkiej konsystencji i pełnym czekoladowym smaku.

SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 360 ml mleka migdałowego
  • 1 jabłko (zmiksuj jabłka w blenderze do uzyskania sosu jabłkowego)
  • 30g kawy (już zaparzonej)
  • 520g mąki orkiszowej
  • 160ml


    oleju kokosowego


    (roztopionego)
  • 250g


    kakao w proszku

  • 320 g ekologicznego nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka


    soli himalajskiej

  • 1 duża łyżka


    czekoladowego masła orzechowego

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Nadzienie czekoladowe:

  • 200g wegańskiej gorzkiej czekolady
  • 360g cukru pudru
  • 60 ml mleka migdałowego
  • 260g wegańskiego masła (roztopionego)
  • 160g


    kakao w proszku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj okrągłą miskę na ciasto, posmaruj ją wegańskim masłem i posyp kakao w proszku.
  2. Wymieszaj płynne składniki i pozostaw na kilka minut. Dodaj kawę, ekstrakt waniliowy, sos jabłkowy, kakao w proszku, mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, czekoladowe masło orzechowe, nierafinowany cukier trzcinowy i sól. Wszystko razem wymieszaj, aż znikną duże grudki i uzyskasz gładką masę. Spróbuj i dostosuj smak wg własnego gustu.
  3. Ciasto podziel na dwie części i piecz każdy kawałek przez około 30-35 minut.
  4. Gdy ostygnie, przygotuj nadzienie czekoladowe, dobrze mieszając wszystkie składniki. Rozprowadź nadzienie na jednej połowie biszkoptu, a następnie połóż na nim drugi biszkopt, posmaruj go resztą nadzienia i posyp kakao i ewentualnie wiórkami kokosowymi.