Przepis na zdrową kawę frappe
Jak zrobić zdrową kawę frappe w domu?
Czy wiesz, że dodając wybrane składniki możesz zamienić swoją zwykłą, gorącą, czarną kawę w mrożony, pyszny napój, idealny na nadchodzące gorące dni?
Tym razem przygotuj coś innego i ciesz się wyjątkowym smakiem, który zachwycił już wielu użytkowników.
Składniki
- ½ szklanki zaparzonej (ostudzonej) kawy
-
½ szklanki napoju ryżowego (
Napój ryżowy kakaowy
+ woda) -
1 łyżka
nasion konopi
-
1 łyżka
masła orzechowego
- 3 – 4 daktyle bez pestek
-
2 łyżeczki
nasion chia
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 12 kostek lodu
Sposób przygotowania
- W blenderze zmiksuj kawę, daktyle, nasiona konopi, cynamon, nasiona chia, napój ryżowy i masło orzechowe. Mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki. Spróbuj mieszanki i jeśli uznasz, że napój jest zbyt mało słodki, dodaj kilka daktyli.
- Do składników kawowego napoju frappe dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj w blenderze, aż frappe uzyska gładką, gęstą mieszankę.
- Podawaj od razu w ulubionej szklance i, jeśli chcesz, posyp kakao w proszku.
Wskazówki:
- Frappe wyjdzie najlepiej, jeśli daktyle będą miękkie. Jeśli w domu masz tylko suche i zapakowane daktyle, przed ich użyciem zalecamy namoczyć je w gorącej wodzie przez co najmniej 15 minut.
- Jeśli chcesz, możesz zastąpić daktyle 1 mrożonym bananem + 1 łyżką syropu z agawy. W tym przypadku należy użyć nieco mniej kostek lodu, aby uzyskać gładką, ale niezbyt gęstą konsystencję.