Popękane ciasteczka kokosowe z kakao
Sezon na ciasteczka już się rozpoczął, a Tobie nadal nie udało się napisać listy ulubionych przepisów na tegoroczne grudniowe wypieki? Przepis na kokosowe pękające ciasteczka, czyli kokosowa wersja amerykańskich chocolate crinkles, szybko znajdzie się na szczycie listy.
Manja M.
Wegańskie pękające ciasteczka kokosowe z kakao w proszku są niezwykle miękkie i mają boski smak kakao i kokosa – uwierz mi, będziesz zaskoczony, jak szybko znikną z talerza. Te ciasteczka świetnie sprawdzą się na zbliżające się święta Bożego Narodzenia i słodki, wesoły grudzień.
- Idealne na święta Bożego Narodzenia.
- Miękkie, smaczne i niezbyt duże, o cudownym smaku kokosa i kakao.
- Pękające ciasteczka kokosowe nie są za słodkie.
- Możesz je przechowywać przez długi czas (6-7 dni).
- Przepis jest prosty i nie sprawi Ci żadnych trudności.
Jeśli nie chcesz używać cukru pudru, możesz je obtoczyć w kakao w proszku. Ciasteczka będą równie dobre, choć znacznie ciemniejsze.
Jakie kakao w proszku wybrać?
Kakao w proszku ma przyjemny czekoladowy smak i zdrowy skład. Jest niezwykle popularne na całym świecie i dodawane do różnych napojów, kremów, ciastek, ciast itp. Dzięki ziarnom kakaowym każdy deser z łatwością zamienimy w prawdziwe źródło radości. Na rynku znajduje się wiele produktów, dlatego często pada pytanie, jak wybrać odpowiednie kakao w proszku?
Kakao z upraw ekologicznych, bez dodatku cukru, gatunek kakao wysokiej jakości, ziarna kakaowe oraz skład to główne rzeczy, na które musimy zwrócić uwagę przy wyborze. Wszystkie rodzaje ziaren kakaowych dzielą się na dwie grupy – forastero i criollo. Jednak tylko druga grupa obejmuje szlachetne rodzaje, które powodują, że kakao jest odpowiedniej jakości.
Wśród starożytnych ludów Ameryki Południowej kakao było uważane za pokarm bogów.
Bio kakao w proszku Nature’s Finest jest surowe i ekologiczne z najwyższej jakości całych ziaren kakaowych typu Criolla.
Zawierają
magnez
i
żelazo
, które pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia, a
cynk
chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Kakao jest bogatym źródłem
antyoksydantów
– zawiera ich nawet więcej niż zielona herbata.
Składniki na pękające ciasteczka kokosowe
-
125g
cukru kokosowego
-
80g
oleju kokosowego
-
1 łyżka mielonego
siemienia lnianego
-
100 ml
napoju ryżowego o smaku kokosowym
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 190g mąki
- 120g wiórków kokosowych
-
120g
kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta
soli himalajskiej
- cukier puder
Sposób przygotowania pękających ciasteczek kokosowych
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wsyp cukier i wlej stopiony olej kokosowy. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby połączyć składniki i uzyskać gładką mieszaninę. Dodaj mielone nasiona lnu, napój roślinny z kokosem i wanilię i ponownie wszystko razem wymieszaj. Za pomocą sitka przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól himalajską do tej samej miski. Mieszaj, aż suche składniki połączą się z mokrymi i powstanie miękkie ciasto.
- Przesiej cukier puder na talerz lub płytkie naczynie. Następnie weź około jednej łyżeczki ciasta i uformuj kulkę. Obtocz ją w cukrze ze wszystkich stron. Im więcej cukru pudru, tym ładniej będą pękać ciasteczka.
- Ułóż kulki na przygotowanych blachach do pieczenia, w odległości około 2 cm od siebie, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż pękną.
- Świeżo upieczone ciasteczka mogą wyglądać na zbyt miękkie, ale schłodzone nabiorą odpowiedniej tekstury. Studź je na blasze do pieczenia przez co najmniej 10 minut, a następnie przenieś na kratkę. Przechowuj ciasteczka w szczelnym pojemniku przez 6-7 dni.
Smacznego!
Wskazówki
*Zamiast oleju kokosowego można użyć zwykłego oleju lub stopionego kakaowego bądź zwykłego masła.
* Możesz użyć ulubionego mleka roślinnego – sojowego, migdałowego, ryżowego lub z nerkowców.
* Jeśli ciężko jest formować ciasto i jest zbyt lepkie, włóż je do lodówki na około 30 minut, a następnie spróbuj ponownie. Możesz również lekko zmoczyć ręce, aby ciasto mniej się lepiło.