Owsianka o smaku bułeczek cynamonowych
Składniki na 1 osobę
- 160 ml wody
-
30 g
napoju ryżowego w proszku Nature’s Finest
- szczypta soli
-
½ łyżeczki
cynamonu w proszku
- 2 całe goździki
-
70 g
płatków owsianych
-
1 łyżeczka
syropu z agawy
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka jasnych rodzynek
-
2 łyżeczki
siemienia lnianego
Pasta cynamonowa
-
1 łyżeczka
cynamonu
-
2 łyżki
oleju kokosowego
-
60 g
cukru kokosowego
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane przepłucz wodą i przełóż do garnka wraz z wodą, napojem ryżowym w proszku, solą, cynamonem, goździkami, syropem z agawy i ekstraktem z wanilii.
- Wymieszaj składniki i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
- Podczas gdy płatki się gotują, zmiel nasiona lnu za pomocą młynka lub blendera. Przesyp je do miseczki i dodaj do nich kilka łyżek wody.
- Przygotuj pastę cynamonową: rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej, dodaj cynamon i cukier kokosowy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Gdy płatki są ugotowane, wyjmij goździki, a następnie dodaj rodzynki i napęczniałe nasiona lnu. Przełóż owsiankę do miski i udekoruj ją pastą cynamonową. Możesz polać owsiankę lukrem.