Nasiona chia a utrata wagi
Możliwe, że do tej pory dodawałeś nasiona chia do koktajli, ponieważ słyszałeś, że to superfood. Jednak naukowcy odkryli, że jedzenie nasion chia (salvia hispanica) może naprawdę pomóc w utracie tkanki tłuszczowej na brzuchu i skutecznym zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Ponieważ
nasiona chia
pęcznieją w płynie, nie tylko pomagają uregulować trawienie, ale także skutecznie eliminują napady głodu i chęć na przekąski pomiędzy posiłkami. Oto kilka sposobów, aby wprowadzić
nasiona chia
do swojej diety i skutecznie pozbyć się nadwagi. Regularne spożywanie
nasion chia
zwiększy również Twój poziom energii:
-
dodaj
nasiona chia
do swojego ulubionego napoju detoksykacyjnego - posyp nimi bataty (bardzo zdrowe i smaczne)
- wymieszaj je w misce z pokrojonymi na kawałki owocami i jogurtem
- wymieszaj je ze świeżym przecierem jabłkowym
- posyp nimi wytrawną lub owocową sałatkę
- dodaj je do sosów sałatkowych, sos najlepiej zrobić samodzielnie
-
grzankę z awokado posyp
nasionami chia
- dodaj je do budyniu, jogurtu lub smoothie, do domowych dżemów, które przygotowujesz na zimę lub do domowego lub zakupionego greckiego jogurtu
-
nasiona chia
świetnie sprawdzają się w domowym pieczywie, ciastkach czy ciasteczkach - dodaj je do musli na śniadanie lub do ciasta naleśnikowego
- posyp nimi zupy lub wymieszaj z deserami białkowymi
- możesz je dodać do batonów energetycznych
- użyj ich do panierowania mięsa zamiast bułki tartej
Garść nasion chia na skuteczną utratę wagi
Dlaczego
nasiona chia
pomagają zrzucić zbędne kilogramy i czy potrzebujesz ich, aby poprawić swoje zdrowie?
Nasiona chia
pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej i były używane już przez Majów, Inków i Indian. Spożywamy je w postaci ziaren, zmielonych na mąkę lub namoczonych w wodzie. Wielu używa ich w walce z przyrostem masy ciała. Spożywanie
nasion chia
pomaga schudnąć, ponieważ zwiększają uczucie sytości, przyspieszają wchłanianie i rozkład tłuszczów oraz mają niski indeks glikemiczny. Lubią je także sportowcy, ponieważ pomagają nawodnić organizm i zachować równowagę elektrolitową, dlatego są potrzebne do regeneracji mięśni po wysiłku.
Chia w języku Majów oznacza silny, a nasiona faktycznie zwiększają wytrzymałość fizyczną i poprawiają ogólne samopoczucie fizyczne.
Nazywane są superfood, ponieważ pozytywnie wpływają na organizm. Doskonale działają na skórę, dlatego ekstrakty z tych nasion znajdują zastosowanie w wielu produktach do pielęgnacji skóry, gdyż są bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 i -9. Można włączyć je do wielu potraw i wykorzystać na wiele sposobów. Nasiona zawierają również minerały, białko i błonnik. Jednocześnie uważane są za jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Szare ziarna nie zawierają glutenu, są lekkostrawne i bogate w błonnik.
Zanurzone w wodzie, wchłaniają ją i siedmiokrotnie zwiększają swoją objętość, tworząc żel, który w przewodzie pokarmowym tworzy barierę ochronną przed enzymami trawiennymi.
Nasiona chia
zapewniają dłuższe uczucie sytości, co ułatwia utratę wagi. Podnoszą również poziom energii i zwiększają wytrzymałość, dlatego polecane są sportowcom i każdemu, kto dużo pracuje fizycznie.
Jak prawidłowo stosować nasiona chia?
Nasiona chia
należy namoczyć w wodzie lub innym płynie 10 minut przed użyciem. Następnie można je dodać do zdrowych napojów, do tradycyjnych potraw, do płatków, naleśników, można nimi posypać sałatki, opcjonalnie można je też podprażyć, jeśli lubicie orzechowy smak.
Nasiona chia
dobrze się komponują zarówno z zupami, jak i kanapkami oraz sosami. Możesz nimi zastąpić jajka w wypiekach, ponieważ jedna łyżka
nasion chia
dodana do ciasta zadziała jak jedno jajko.
Nasiona chia
to superfood o bardzo wysokiej wartości odżywczej, a teraz możesz je kupić w specjalnej ofercie Nature’s Finest po obniżonej cenie. Są nie tylko
bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3
, których brakuje w naszym organizmie, dlatego musimy je dodawać do naszej codziennej diety, ale
zawierają też dwa razy więcej białka niż inne nasiona czy zboża, dwa razy więcej potasu niż banany, trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody, pięć razy więcej wapnia niż mleko i trzy razy więcej żelaza niż szpinak
. Zawierają również minerały, takie jak magnez, fosfor, wapń, cynk, mangan oraz witaminy A, D, K, E i B.
Oprócz powyżej wymienionych właściwości
nasion chia
,
wspomagają również trawienie
, głównie ze względu na swoje właściwości hydrofilne (wiążą wodę),
regulują poziom cukru we krwi, obniżają wysokie ciśnienie krwi, zmniejszają podatność na infekcje, wzmacniają włosy, poprawiają stan skóry, obniżają wysoki poziom cholesterolu, pomagają przy skurczach menstruacyjnych i łagodzą objawy menopauzy
.
Nasiona chia
nie zawierają glutenu, dlatego mogą być również spożywane przez osoby uczulone na gluten. Nadają się również dla diabetyków.