Kakao, jedno z najbardziej złożonych superfood na świecie
Kakaowiec to rodzaj wiecznie zielonego tropikalnego drzewa, które produkuje czekoladę w surowej postaci przed dodaniem do niej cukru, tłuszczu i innych dodatków. Rośnie w specjalnych regionach, w tym w Meksyku i Ameryce Południowej, skąd pochodzi większość ziaren kakaowych.
Z ziarna kakaowego wytwarza się kakao w proszku, czekoladę i masło kakaowe.
Kakao
jest pełne przeciwutleniaczy, magnezu i składników odżywczych, które dostarczają nam energii, sprawiają, że jesteśmy zdrowi i szczęśliwi.
Od małego kwiatu do dużego owocu
Kakao
otrzymujemy z owoców drzewa Theobroma cacao. Jest to wysokie, wiecznie zielone drzewo, które rośnie w zacienionych obszarach lasów deszczowych wzdłuż równika. Kwiaty, a później owoce kakaowca wyrastają bezpośrednio z pnia lub starszych gałęzi. Kwiaty są małe, o średnicy 1-2 cm, z różową łodygą, a owoce są większe. Ziarna kakaowe są zamknięte w dużym, kolorowym strąku, który podczas dojrzewania zmienia kolor z zielonego lub czerwonawego na żółty lub pomarańczowy. Owoce są bardzo zróżnicowane pod względem wielkości, kształtu i tekstury, ponieważ ich średnica waha się od około 10 cm do 40 cm i więcej. Strąki w kształcie piłki do futbolu amerykańskiego są bardzo cenne, ponieważ zawierają od 20 do 60
nasion kakao
lub ziaren, które są ukryte w śnieżnobiałej pulpie zwanej miazgą. Z ziarna kakaowego wytwarza się kakao i czekoladę. Każde ziarno zawiera dużą ilość tłuszczu i specyficzny alkaloid – teobrominę, od którego pochodzi nazwa naukowa rośliny. Strąki kakaowca zbierane są przez cały rok, ponieważ owoce na różnych drzewach są w różnym stadium dojrzałości.
Żywność poprawiająca nastrój
-
Kakao
zawiera również aminokwas tryptofan, stymulujący produkcję serotoniny, która daje nam uczucie radości, a nawet może pomóc w zapobieganiu łagodnej depresji. Kakao można włączyć do diety w następujących formach: -
Ziarna kakaowe
są podstawą wszystkich wyrobów czekoladowych. Te supernasiona nie zawierają cukru, ale za to zawierają białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń, magnez, witaminy B, C i E oraz wiele innych składników odżywczych. Wysoka zawartość magnezu w ziarnach kakaowych może zwiększyć siłę mięśnia sercowego, regulować ciśnienie krwi oraz zmniejszać możliwość powstawania zakrzepów i udarów. Magnez usuwa toksyny z naszego organizmu i zwiększa zasadowość.
Zgniecione ziarna kakaowe mogą być świetnym dodatkiem do jogurtów, wyrobów cukierniczych, napojów itp. -
Kakao w proszku
jest znanym składnikiem gorących i zimnych napojów.
Masło kakaowe
jest częstym składnikiem kosmetyków ze względu na swoje wartości odżywcze i trwałość. Odżywia suchą skórę, zmiękcza ją i nadaje jej przyjemny zapach. Wpływa korzystnie na pielęgnację skóry przed i po opalaniu. Może służyć do przygotowania domowych kosmetyków (balsam do ciała, mydło…).