Energetyczne ciasteczka owsiane z dynią – przepis
Połączenie dyni hokkaido, masła orzechowego i czekolady? Oczywiście! Mniam!
Energetyczne ciasteczka owsiane z dynią i dodatkiem masła orzechowego, nasion chia i syropu z agawy są o wyjątkowo chrupiące, a kropkę nad i stanowi posypka czekoladowa na wierzchu. Po prostu nie będziesz w stanie oprzeć się pysznym wegańskim ciasteczkom bez dodatku cukru.
SYROP Z AGAWY
Syrop z agawy
to naturalny słodzik podobny do miodu, stosowany do słodzenia potraw i napojów.
Proces ekstrakcji odbywa się w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowane są wszystkie właściwości odżywcze agawy.
Syrop z agawy
jest słodszy niż zwykły cukier, dlatego do przepisów używamy mniejszej ilości niż cukru, oprócz tego ma niski indeks glikemiczny. Nie krystalizuje się, szybko rozpuszcza się w gorących i zimnych płynach.
Syrop z agawy jest więc idealną alternatywą dla białego cukru.
NASIONA CHIA
Małe nasiona o dużej mocy.
Nasiona chia
to niezwykle małe, ale pożywne nasiona pochodzące z Meksyku. Są cenione od tysiącleci i stanowią ważną część diety Majów, Azteków i Indian.
Są uważane za jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Są bogate w białko, które pomaga w utrzymaniu i zwiększeniu masy mięśniowej oraz w utrzymaniu zdrowych kości.
Namoczone w płynie tworzą żel, ponieważ zawierają dużo błonnika pokarmowego.
Składniki
- 300g dyni hokkaido
-
50g bezglutenowych
płatków owsianych
-
30g
Nature
‚s Finest
nasion chia
- 30g chip Nature’s Finest
-
30g
syropu z agawy
Nature
‚s Finest
-
50g
masła orzechowego z czekoladą
Nature
‚s Finest
- 30g kawałków gorzkiej czekolady
-
szczypta
soli himalajskiej
-
1 łyżeczka cynamonu
Nature
‚s Finest
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Dynię pokrój na małe kawałki i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aby zmiękła. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją w mikserze, aby uzyskać puree. Pozwól jej ostygnąć.
- W blenderze wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia, wiórki kokosowe, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
- Dodaj mokre składniki. Syrop z agawy, masło orzechowe i schłodzone puree z dyni. Na koniec dodaj szpatułką kawałki czekolady. Uformuj ciasteczka, dodaj kilka kawałków czekolady na wierzch i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.