Domowy chleb – przepis
Czy również w Twoim domu świeży domowy chleb jest obowiązkowym produktem, ale ostatnio, z powodu kilku dodatkowych kilogramów na wadze, zdecydowałaś się poszukać zdrowszej, ale wciąż smacznej alternatywy?
Tradycyjny chleb od zawsze zawierał tylko najprostsze składniki: mąkę, wodę, sól i drożdże, a dopiero później pojawiło się wiele innych wersji o wzbogaconym składzie.
Nasza wersja zdrowego domowego chleba zamiast zwykłej mąki zawiera mąkę jaglaną, mielone płatki owsiane i mielone siemię lniane, zamiast zwykłej soli dodaliśmy sól himalajską, cukier zastąpił syrop z agawy, a do wody dodaliśmy napój ryżowy w proszku.
W przepisie są tylko najlepsze składniki, wprost idealne do zdrowej wersji domowego chleba. Oprócz prostych składników, przepis zawiera także nieskomplikowany i szczegółowy opis przygotowania, dzięki któremu bez problemu upieczesz przepyszny wegański chleb! Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jest zdrowy i pożywny, dlatego można go jeść
bez żadnych wyrzutów sumienia.
Nie ma nic lepszego niż ciepła kromka świeżego chleba podana z masłem orzechowym i świeżymi owocami. Mmmmm…
Składniki na domowy chleb
- 500 ml gorącej wody
-
2 łyżki
napoju ryżowego w proszku
- 1 opakowanie suchych drożdży (7,5 g)
-
2 łyżeczki
syropu z agawy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżki
soli himalajskiej
-
40g
mielonych nasion lnu
- 200g mąki jaglanej
-
90g płatków owsianych (drobno zmielone
płatki owsiane
) - 2 łyżki prażonych nasion słonecznika
-
2 łyżki
płatków owsianych
-
1 łyżka
oleju kokosowego
Porada ułatwiająca przygotowanie zdrowego domowego chleba: w celu uzyskania mąki jaglanej wystarczy zemleć kaszę jaglaną w młynku lub mikserze na drobny proszek. Jeśli chcesz, do chleba możesz też dorzucić trochę płatków owsianych w całości.
Sposób przygotowania domowego chleba
- W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, napój ryżowy w proszku, drożdże i syrop z agawy. Przykryj ścierką kuchenną i odstaw na 20 minut. Do rozrobionych drożdży dodaj sól, mielone nasiona lnu i olej. Wszystko dobrze wymieszaj i odczekaj 3-4 minuty.
- W międzyczasie w drugiej misce wymieszaj suche składniki (mielone płatki owsiane, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia). Dodaj mokre składniki do suchych i ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być lepkie i bez grudek. Jeśli używasz blendera, mieszaj przez około minutę na średnich obrotach. W przeciwnym razie masę wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż składniki dobrze się połączą.
- Podnieś ciasto i lekko nasmaruj miskę olejem w spreju lub oliwą z oliwek. Przykryj je i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a potem na 2 godziny w lodówce. Jeśli masz tylko 2 godziny, zostaw je do wyrośnięcia tylko w temperaturze pokojowej i pomiń lodówkę (chociaż lepiej pozostawić ciasto na dłużej, żeby lepiej wyrosło). Zrób palcami mały otwór w cieście i dodaj pestki słonecznika i płatki owsiane. Jeśli chcesz, możesz dodać ich więcej. Blat, na którym będziesz wyrabiać ciasto, posyp mąką i przełóż na niego ciasto. Ugniataj je, aż stanie się elastyczne. Formułujemy kształt podobny do bochenka chleba.
- Dobrze nasmaruj foremkę do chleba, włóż do niej ciasto, a następnie obróconą łyżką spłaszcz i ładnie wygładź ciasto z wierzchu. Przykryj folią i odstaw na 45-60 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na najniższej półce piekarnika umieść naczynie metalowe lub żeliwne (NIE szklane bądź ceramiczne). Dodatkowo w innym małym naczyniu lub szklance przygotuj 200 ml gorącej wody. Gdy piekarnik jest nagrzany, dwa lub trzy razy natnij chleb nożem na głębokość około ½ palca. Umieść foremkę z ciastem w piekarniku, a następnie ostrożnie wlej gorącą wodę do płytkiego naczynia na dolnej półce piekarnika, aby skórka domowego chleba była jeszcze smaczniejsza i chrupiąca.
-
Chleb należy piec przez 30 do 40 minut lub do momentu, aż wyrośnie i stanie się złotobrązowy.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w foremce przez 5 minut. Ostrożnie wyjmij go z foremki i przenieś na chłodną powierzchnię do ostygnięcia. Przed pokrojeniem chleb musi całkowicie ostygnąć. Upieczony chleb domowej roboty można przechowywać w plastikowej siatce w temperaturze pokojowej przez kilka dni; można go również zamrozić.