Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Chyba każdego z nas czasem najdzie ochota na coś słodkiego, ale nie mamy czasu, aby przygotować deser lub okazuje się, że czeka nas niezapowiedziana wizyta i chcielibyśmy zaskoczyć gości czymś miłym. Jednym z szybszych i łatwiejszych deserów, który można błyskawicznie przygotować, jest zdecydowanie budyń domowej roboty.



Domowy budyń jest dużo zdrowszy niż ten, który znajdziemy na półkach sklepowych. Przepis możemy zmieniać według własnego uznania, a także dostosować wybór składników. Aby nasz przepis był jeszcze zdrowszy i smaczniejszy, polecamy





naturalną substancję słodzącą bez kalorii – Erytrytol





oraz





Bio kakao w proszku





.


Akcesoria do przygotowania budyniu domowej roboty

  • Szeroki rondel
  • Łyżka i trzepaczka
  • Plastikowy pojemnik
  • Kuchenka


Składniki (na 6 porcji):


Sposób przygotowania

  1. Wlej litr mleka do rondla. Pozostałe składniki dobrze wymieszaj w plastikowym pojemniku. Jeśli masz ochotę na budyń czekoladowy, na koniec dodaj kakao. Zanim zagrzejesz mleko na kuchence, odlej 4 łyżki mleka i dodaj do masy. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
  2. Zagrzej mleko i tuż przed zagotowaniem, wlej masę do mleka. Teraz, na średniej temperaturze, ciągle mieszaj trzepaczką budyń, aż zgęstnieje. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij rondel z kuchenki. Wlej budyń do kubków, uprzednio zwilżonych wodą.
  3. Przed podaniem domowego budyniu należy go schłodzić. Zalecamy przykryć go folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobiła się skorupka. Następnie umieść go w zamrażarce na co najmniej 15 minut, a najlepiej na noc. Schłodzony budyń można przechowywać w lodówce do 3 dni.
  4. Do budyniu można dodać wiele innych składników. Zalecamy dodanie startej czekolady, gruszek miodowych lub łyżki ulubionego likieru. Na wierzchu możesz udekorować go dużą łyżką bitej śmietany i posypać

    płatkami owsianymi

    lub

    chipsami kokosowymi.



WSKAZÓWKA:

Jeśli chcesz jednocześnie uzyskać budyń waniliowy i czekoladowy i uniknąć podwójnego gotowania, na koniec do budyniu waniliowego dodaj łyżeczkę kakao w proszku i wymieszaj.


Kakao w proszku


Bio kakao w proszku

jest świeże i ekologiczne z najwyższej jakości całych ziaren kakaowych.

Zawiera magnez i żelazo, które pomagają zmniejszyć zmęczenie i znużenie, a cynk chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Za dobry wpływ na układ odpornościowy odpowiadają mangan, miedź i witamina C. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, których jest nawet więcej niż w zielonej herbacie.

Kakao w proszku

można dodawać do gorących lub zimnych napojów, jogurtów, koktajli i surowych deserów.


ERYTRYTOL

To naturalna substancja słodząca bez wartości energetycznej. Posiada niski indeks glikemiczny i bardzo niewielki wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi, dlatego jego stosowanie zalecane jest diabetykom oraz każdemu, kto dba o zdrowy tryb życia. Wygląda bardzo podobnie do cukru, ponieważ ma postać małych kryształków.


Po co w przepisie na domowy budyń zamienić zwykły cukier



erytrytolem


?

  • Ponieważ jest bezkaloryczny, co sprawi, że zjemy budyń bez wyrzutów sumienia,
  • Ponieważ ma niski indeks glikemiczny,
  • Ponieważ jest w 70% tak słodki, jak zwykły cukier, dzięki czemu nasz budyń będzie smakował tak samo, jak gdybyśmy dodali do niego zwykły cukier,
  • Ponieważ mogą go spożywać diabetycy, wegetarianie i weganie.