Domowe lody bananowe z karmelem
Lubisz lody?
Domowe lody bananowe z karmelem sprawdzają się szczególnie w upalne, letnie dni, kiedy chcemy się nieco ochłodzić, ale też zafundować sobie słodki deser.
Większość lodów, które kupujemy w sklepie, zawiera ogromną ilość cukru i składników, o których nawet nie wiemy.
Powierzamy Ci przepis na domowe lody wykonane z całkowicie naturalnych i jakościowych składników, których smak będzie jeszcze lepszy niż myślisz.
SKŁADNIKI
Składniki na lody:
- 5 mrożonych bananów (pokrojonych w krążki)
-
200 ml
napoju ryżowego o smaku kokosowym
-
szczypta
cynamonu
Składniki na karmel:
-
1 duża łyżka
masła orzechowego
-
2 łyżki
syropu z agawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Banany i napój ryżowy przełóż do robota kuchennego i dobrze wymieszaj.
- Lody przełóż do miski, rozprowadź równomiernie, włóż do zamrażarki na kilka minut i zacznij przygotowywać karmel.
- W misce wymieszaj masło orzechowe i syrop z agawy, aby uzyskać kremową masę.
- Wyjmij lody z zamrażarki, polej je karmelem i delikatnie wymieszaj. Następnie włóż go z powrotem do zamrażarki na co najmniej dwie godziny przed podaniem.