Domowa czekolada energetyczna
Czy jesteś gotowy, aby nauczyć się szybkiego i łatwego przepisu na domową czekoladę energetyczną, w której bogaty aromat czekolady przeplata się z masłem kakaowym i surowym kakao w proszku?
W przeciwieństwie do kupnych czekolad, które w składzie mają składniki takie jak lecytyna, mleko w proszku i cukier rafinowany, surowa czekolada składa się wyłącznie ze zdrowych składników odżywczych.
Surowe kakao w proszku
ma niesamowite właściwości dla zdrowia. Utrzymywane jest z ręcznie obieranych
ziaren kakaowych
, które nie są poddawane obróbce cieplnej i charakteryzują się wysokim stężeniem przeciwutleniaczy. Zawiera ponad 300 fitochemikaliów, białek, witamin i minerałów. W klasycznej czekoladzie właściwości kakao są utracone z powodu obróbki cieplnej, a ze względu na zawartość mleka i dodatków jest jednym z najczęstszych alergenów. Przy
surowym kakao
nie ma tego niebezpieczeństwa.
Dla pełnej satysfakcji i boskiego smaku domową czekoladę energetyczną wzbogaciliśmy domowym masłem orzechowym.
SKŁADNIKI
-
90 g
masła kakaowego
-
35 g
oleju kokosowego
extra virgin - 35 g masła z orzechów laskowych
- 30 g gęstego, pełnotłustego mleka kokosowego
-
3 ½ do 4 łyżki
surowego kakao w proszku
-
4-5 łyżek
cukru kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Podczas robienia czekolady bardzo ważna jest odpowiednia ilość czasu, aby uzyskać ładną i gładką czekoladę. Na parze roztop masło kakaowe, olej kokosowy, masło orzechowe i gęste mleko kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
- Osobno w blenderze zmiel cukier kokosowy na puder. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmij miksturę z ognia i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. W momencie, gdy mieszanka osiągnie temperaturę 28 C, dodaj kakao w proszku i cukier kokosowy. Mieszaj do uzyskania ładnej, gładkiej masy.
- Weź foremki do czekolady i wlej taką samą ilość masy do każdej z nich. Czekoladę wstaw do lodówki dopóki nie stwardnieje.
Smacznego!