Dlaczego musisz włączyć nasiona chia do swojej diety
Małe, ale bardzo ważne i pełne zdrowia.
Nasiona chia
należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Są to niezwykle małe, ale pożywne nasiona pochodzące z Meksyku.
Są cenione od tysiącleci i stanowią ważną część diety Majów, Azteków i Indian. Już wtedy było wiadomo, że posiadają wiele wyjątkowych składników i niezbędnych dla organizmu substancji, więc miały wyższą wartość niż złoto.
Na szczęście zachowały swoje właściwości do dziś i my również możemy czerpać garściami z ich zalet i dobrodziejstw.
Chociaż nasiona chia są małe, zawierają sporo ważnych składników odżywczych.
-
Są
bardzo bogate w błonnik
, który pomaga uzyskać uczucie sytości. 25 g nasion chia zawiera około 9 g błonnika. Nasiona wchłaniają wodę w żołądku, a następnie pęcznieją, hamując w ten sposób nasz apetyt. Może to ostatecznie doprowadzić do utraty wagi. Są pełne błonnika, dlatego w kontakcie z wodą zamieniają się w żel. To korzystnie wpływa na nasze trawienie i łagodzi zaparcia.
-
Stanowią jedne z nielicznych nasion, które są
doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3
. Znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, a także ze wzmacniania zdrowia i mózgu. Mają korzystny wpływ głównie na funkcje mózgu – wiele osób potwierdza, że poprawiają pamięć i koncentrację.
-
Czy wiesz, że
nasiona chia
zawierają dwa razy więcej białka niż inne nasiona? Nasiona chia
są bogate w białko
– stanowią świetne źródło białka roślinnego i aminokwasów, co wykorzystywane jest szczególnie w dietach wegetariańskich i wegańskich. Większość wegan lubi używać ich jako substytutu jajek, ponieważ zmielone i zmieszane z ciepłą wodą działają jak spoiwo.
-
Nasiona są
bogate w minerały,
takie jak wapń i magnez oraz inne pierwiastki, takie jak mangan, który pomaga w produkcji enzymów. Ponadto
nie zawierają glutenu
i mają niski indeks glikemiczny.
-
Połączenie tłuszczu, białka i błonnika powoduje, że nasiona trawione są stosunkowo wolno, co zapewnia długie i powolne uwalnianie energii, a co za tym idzie
utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.
Nasiona Chia
można stosować na różne sposoby, wykorzystywane są w wielu przepisach.
Nasiona chia
mają neutralny smak w porównaniu z intensywniejszymi smakami nasion dyni i konopi. Popularne jest namoczenie ich w wodzie lub mleku i włożenie do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na noc). Nasiona wchłaniają płyn i tworzą żel przypominający konsystencję tapioki, który jest powszechnie znany jako „budyń z chia”. Jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy spróbować namoczyć nasiona w smakowym mleku, soku owocowym lub dodać przyprawy takie jak cynamon, imbir czy miód.
Można je jeść na surowo, wymieszać z dodatkami do pieczenia, posypać nimi sałatkę lub podać na śniadanie razem z jogurtem lub smoothie.
Jak widać, pomijanie ich w menu jest naprawdę grzechem, dlatego napisaliśmy dla Ciebie kilka świetnych przepisów i pomysłów na ich wykorzystanie i przygotowanie.
BUDYŃ MATCHA CHIA Z MANGO
SKŁADNIKI
-
3 łyżki
nasion chia
-
1 łyżeczka
Matcha latte w proszku
-
200 ml migdałowego/
ryżowego mleka
-
½ łyżeczki
syropu z agawy
lub miodu
-
¼ łyżeczki
soli himalajskiej
-
Świeże lub
suszone mango
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Wlej mleko migdałowe do małej miski, dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj.
-
W międzyczasie w małym garnuszku wymieszaj Matcha latte w proszku z dużą ilością gorącej wody (zapobiegając w ten sposób późniejszemu sklejaniu się matchy po dodaniu jej do budyniu).
-
Do mieszanki nasion Chia dodaj miksturę Matcha, syrop z agawy lub miód, sól i wszystko razem wymieszaj.
-
Gotową mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
-
Umieść warstwę budyń Matcha Chia w dowolnej szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.
BUDYŃ Z CHIA, MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM
SKŁADNIKI
-
3 łyżki
nasion chia
-
1 duża łyżka
masła orzechowego
-
200 ml
mleka kokosowego
-
½ łyżeczki
syropu z agawy
lub miodu
-
chipsy kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, masło orzechowe, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.
-
Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
-
Budyń z chia i masłem orzechowym przełożyć do szklanki i posypać wiórkami kokosowymi.
BUDYŃ Z CHIA, GRANOLĄ I OWSIANKĄ CZEKOLADOWĄ
SKŁADNIKI
-
3 łyżki
nasion chia
-
4 łyżki
owsianki czekoladowej
-
200 ml
migdałowego
/ryżowego mleka
-
100 ml wody lub
mleka migdałowego
-
½ łyżeczki
syropu z agawy
lub miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.
-
Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
-
W międzyczasie w małej misce wymieszaj owsiankę czekoladową z wodą lub mlekiem migdałowym, aby uzyskać gęstą masę.
-
Umieść warstwę chia w szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.