CZEKOLADOWA WEGAŃSKA BABKA NA ZAKWASIE
Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałaś o wykorzystywaniu zakwasu do wypieków, to teraz, w okresie kwarantanny, koniecznie musisz spróbować przepisu z zakwasem w roli głównej. Zakwas to nic innego jak domowe dzikie drożdże, które całkowicie zastępują drożdże piekarskie. Z prostej mieszanki mąki i wody powstaje naturalny środek spulchniający, który zaczyna fermentować. Zakwas jest tak popularny i coraz bardziej pożądany w wypiekach z powodu dłuższego procesu fermentacji, który sprawia, że produkty są bardziej pożywne, lekkie i łatwiejsze do strawienia. Zdecydowanie warto spróbować wypieków na zakwasie, bo dzięki temu możesz uzyskać naprawdę wspaniałe i zdrowsze potrawy.
W poniższym przepisie przedstawiamy wegańską babkę, do której użyliśmy słodkiego zakwasu. Jeśli nie masz zakwasu, możesz użyć zwykłych drożdży piekarniczych. Babka na pierwszy rzut oka wygląda jak wielkie ciasto, w którym ukryte są pyszne składniki. Babkę można nadziewać różnego rodzaju nadzieniami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Ciekawym sposobem na przygotowanie babki jest jej nacięcie i splecenie podczas formowania ciasta. Końcowy produkt kroimy i podajemy. Ciasto jest tak puszyste, że po prostu rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 110g słodkiego zakwasu drożdżowego
- 250g mąki pszenicznej
- 50g mąki razowej
-
30g
napoju ryżowego Nature’s Finest
-
20g
masła kakaowego Nature’s Finest
- 120g wody
- 5g soli
NADZIENIE
- 100g wegańskiej gorzkiej czekolady
-
100g
jagód Goji Nature’s Finest
-
Healty snack kokos-czekolada Nature’s Finest
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SŁODKI ZAKWAS DROŻDŻOWY
- Przygotowanie zakwasu drożdżowego zajmuje około półtora dnia przy temperaturze 21°C. Wymieszaj 25 g białej mąki pszennej T500, 10 g wody i 5 g brązowego cukru z 10 g aktywnych drożdży. Gdy objętość zakwasu podwoi się, należy ponownie dodać 35 g białej mąki pszennej T500, 15 g wody i 10 g brązowego cukru. Potrójna objętość nadaje się do dalszego wykorzystania w głównym cieście.
- Słodki zakwas drożdżowy można zastąpić 6 g (2 łyżeczki) drożdży błyskawicznych/szybko działających.
CIASTO
- Dodaj 30 g napoju ryżowego w proszku do 120 g wody i zamieszaj, aby otrzymać napój ryżowy. W misce wymieszaj napój ryżowy z 5g soli, następnie dodaj w kawałkach 110g słodkiego zakwasu drożdżowego. W innej misce wymieszaj mąkę pszenną i razową, najpierw dodaj płyn z miski ze słodkim zakwasem drożdżowym i 10 g roztopionego masła kakaowego. Wymieszaj, a następnie dodaj słodki zakwas drożdżowy. Dodaj pozostałe 10 g roztopionego masła kakaowego, a w międzyczasie, jeśli to konieczne, dodaj kilka łyżek wody. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy (około 5 minut).
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w przykrytej misce na 4-5 godzin.
- Namocz 100 g jagód goji w wodzie na taką samą liczbę godzin, przez jaką ciasto będzie odpoczywać.
NADZIENIE
- Oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto drożdżowe. Rozpuść 100 g gorzkiej czekolady i rozprowadź na rozwałkowanym cieście. Posyp jagodami goji i chipsami czekoladowo-kokosowymi.
FORMOWANIE BABKI
- Najpierw zwiń ciasto i przekrój je na środku na dwie części, a następnie przepleć je ze sobą.
- Przełóż uformowane ciasto na blachę do pieczenia i ponownie posyp czekoladowo-kokosowymi chipsami. Następnie przykryj formę folią i wstaw do lodówki na dwie i pół godziny do wyrośnięcia.
- Następnie babkę piecz w 170°C przez 45 minut.
- Cały proces można znaleźć tutaj:
https://www.instagram.com/tv/CFeiezOJ3y_/?utm_source=ig_embed