Ciasto śliwkowe
Wszyscy już znaleźliśmy się w sytuacji, w której chcieliśmy przygotować danie lub ciasto, które byłoby odpowiednie dla osób, którym nie wolno jeść określonych produktów, ale nadal ma świetny smak. Coraz więcej osób doświadcza problemów dietetycznych i alergii, które często powodują komplikacje podczas gotowania i pieczenia.
Dzisiaj przedstawiamy bardzo prosty przepis, który przygotujesz w zaledwie 35 minut. Nadaje się dla wszystkich, którzy doświadczają nietolerancji laktozy lub innych alergii na produkty mleczne, ponieważ zamiast zwykłego mleka krowiego będziemy używać mleka ryżowego w proszku.
Napój ryżowy
w proszku
jest coraz bardziej popularnym substytutem mleka krowiego. Świetnie sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy lub innymi alergiami. Nie zawiera dodatku cukru, zagęszczaczy ani sztucznie dodanych substancji słodzących. Może być używany do przygotowania koktajli, deserów lub płatków zbożowych. Możemy go również wykorzystać do przygotowania śniadania dla najmłodszych.
Napój jest ekologiczny, a także posiada wszystkie niezbędne certyfikaty ekologiczne. Ma postać proszku, dlatego pozostanie świeży przez długi czas i nie będziemy musieli go spożyć w ciągu kilku dni, tak jak w przypadku innych rodzajów mleka roślinnego.
Napój ryżowy jest zdrowy, ponieważ nie zawiera cholesterolu i laktozy. Ponadto jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, gdyż nie zawiera białek mleka.
Przepis na ciasto śliwkowe
Składniki na 10 osób:
Czas przygotowania: 35 minut
Skład:
-
200 g roztopionego
kokosowego
oleju -
150g mielonego
erytrytolu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 4 jajka
- 320 g mąki
-
120 ml mleka lub 12 g
Bio napoju ryżowego w proszku
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 500 g świeżych śliwek
Sposób przygotowania:
- Wyjmij masło z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, aby było miękkie.
- Umyj śliwki, oczyść je, przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Wcześniej rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Głęboką blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem.
- Masło, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową wymieszaj w misce mikserem elektrycznym. Podczas mieszania stopniowo dodaj jajka i mieszaj w celu uzyskania lekkiej piany.
- Do masy dodaj Bio napój ryżowy w proszku uprzednio zmieszany z wodą (120 ml) i dobrze wymieszaj.
- Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj z ciastem.
- Wlej ciasto na blachę do pieczenia, którą przygotowałaś wcześniej. Rozprowadź ciasto równomiernie na blasze do pieczenia i rozłóż równomiernie śliwki tak, aby przecięta strona owocu była skierowana do góry. Umieść blachę w rozgrzanym piekarniku na 25 minut.
- Kiedy ciasto zaczyna robić się złotobrązowe na górze, wyjmujemy je z piekarnika.
- Odczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie pokrój je na kawałki. Aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, proponujemy udekorować je chipsami kokosowymi.
Chipsy kokosowe
są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i minerałów. Są bogate w żelazo, magnez, miedź i kwas pantotenowy. Mają kuszący wygląd i są bardzo smaczną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Produkt jest wytwarzany ekologicznie, ma niską zawartość tłuszczu i jest wolny od soli i innych dodatków. Są odpowiednie również dla wegetarian i wegan.
Teraz wystarczy włączyć piekarnik i zaskoczyć bliskich prostym i pysznym ciastem śliwkowym.