Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Ciasto kokosowe – przepis


Czy wiesz, że palma kokosowa nazywana jest również drzewem życia? Kokos to skarbnica minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.



Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasto kokosowe, które przyrządzisz bez obróbki cieplnej z pełnowartościowych składników. Ciasto kokosowe to przekąska, którą można spożywać bez wyrzutów sumienia – jego składniki bowiem mają udowodnione pozytywne działanie na organizm. Nie wierzysz? Czytaj dalej!



Eva Sušin


Olej kokosowy extra virgin

W ostatnich latach, pomimo dużej zawartości tłuszczów nasyconych,

olej kokosowy

zyskał miano superfood. Czemu?

Kwasy tłuszczowe zawarte w

oleju kokosowym

szybko dostarczają organizmowi i mózgowi energii oraz pobudzają spalanie kalorii.

Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym należą do grupy trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), co oznacza, że po spożyciu trafiają bezpośrednio do wątroby i są natychmiast wykorzystywane przez organizm jako źródło energii.


Olej kokosowy

zawiera naturalne tłuszcze nasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, a badania pokazują, że ma również pozytywny wpływ na mózg, ponieważ pomaga złagodzić stres, lęk i depresję.

Znamy dwa rodzaje

oleju kokosowego

– virgin i rafinowany. Olej kokosowy virgin jest w 100% naturalny i tłoczony na zimno.

Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia

jest popularny ze względu na przyjemny aromat i smak oraz zawartość silnych przeciwutleniaczy, zdrowych kwasów tłuszczowych i niezbędnych witamin.

Rafinowany

olej kokosowy

to taki, który jest poddany obróbce termicznej, rafinowany, bielony i dezodoryzowany. Końcowy produkt ma bardzo mało kokosowego aromatu i smaku. Jest tańszy, ale nie jest zalecany, ponieważ podczas obróbki traci wszystkie swoje właściwości lecznicze.


W Nature’s Finest gwarantujemy

olej kokosowy

najwyższej jakości – extra virgin, tłoczony na zimno, bez wzmacniaczy smaku, słodzików i konserwantów.



Masło kakaowe


Masło kakaowe

jest nie tylko używane w produktach kosmetycznych, świetnie sprawdza się również w kuchni. Dzięki zastąpieniu zwykłego masła

masłem kakaowym

wiele deserów smakuje jeszcze lepiej, ponieważ nadaje im ono gładką i jedwabistą konsystencję oraz łagodny czekoladowy smak.

Masło kakaowe

ma postać stałą w temperaturze pokojowej i szybko topi się pod wpływem ciepła, dzięki czemu jest idealnym składnikiem do przygotowania surowych deserów i polew.


Masło kakaowe


zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Zawarte w nim składniki odżywcze wzmacniają nasz układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie w organizmie. Zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a także spowalnia procesy starzenia i poprawia nastrój.


Mączka chleba świętojańskiego

Już nasze babcie używały

chleba świętojańskiego

, znanego pod nazwą karob, do ciast oraz kawy. Jest zdrowym zamiennikiem kakao i czekolady. Ma słodki smak przypominający karmel. Do metabolizmu cukru zawartego w

chlebie świętojańskim

nie potrzebujemy insuliny – jest więc świetnym substytutem dla diabetyków i osób, które wolą unikać cukru. Ponadto nie zawiera glutenu ani stymulantów, takich jak kofeina.

Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli i flawonoidów. Zmniejszają one powstawanie wolnych rodników i niszczą komórki rakowe. Ponadto działają leczniczo na serce i naczynia krwionośne, a badania pokazują, że mają również korzystny wpływ na zdrowie mózgu.


Karob


, tj. chleb świętojański, zawiera również ogromną ilość witamin i minerałów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Wiąże szkodliwe substancje w organizmie, a tym samym pomaga w problemach trawiennych i wspomaga zdrowie jelit.


Nasiona chia


Nasiona chia

były ważnym składnikiem diety starożytnych cywilizacji południowoamerykańskich, a w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne również u nas. I nie bez powodu –

nasiona chia

są niezwykle pożywne. Składają się z dużej ilości białka i błonnika pokarmowego, dzięki którym jesteśmy długo syci, co z kolei pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy.

Są jednym z nielicznych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.


Nasiona chia


zawierają również silne przeciwutleniacze i ważne minerały, które dbają o zdrowie kości, zębów i przewodu pokarmowego.



Przepis, który dziś udostępniamy, zawiera wszystkie wymienione produkty; a ponieważ jest to deser niewymagający obróbki cieplnej, składniki zachowują wszystkie swoje właściwości lecznicze. To zdrowe ciasto kokosowe, którym możesz się delektować bez żadnych wyrzutów sumienia.


Spód ciasta kokosowego


Krem kokosowy



Sposób przygotowania ciasta kokosowego

  1. Wszystkie składniki na spód wsyp do urządzenia wielofunkcyjnego lub robota kuchennego i zmiksuj. Podczas mieszania kilkakrotnie zeskrob masę z brzegów naczynia. Masa będzie wyglądać dość krucho, ale można ją łatwo uformować rękami.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę i dociśnij do dna blachy do pieczenia. Wstaw do lodówki do stwardnienia.
  3. Do urządzenia wielofunkcyjnego dodaj olej kokosowy i płatki kokosowe i dobrze wymieszaj. Otrzymaną masę wymieszaj z kremem kokosowym i opcjonalnie dodaj syrop z agawy. Następnie wylej masę na wierzch spodu i umieść blachę w zamrażarce na godzinę.
  4. Gdy krem stwardnieje, pokrój ciasto na kwadratowe kawałki – kostki. Ciasto można polać polewą czekoladową. Deser przechowujemy w lodówce (do 6 dni) lub w zamrażarce (do 2 miesięcy). Przed podaniem wyjmij ciasto z zamrażarki i zostaw je w temperaturze pokojowej na 10-20 minut, aby zmiękły.






Wskazówki dotyczące idealnego ciasta kokosowego:

*¹Pekan można również zastąpić zwykłymi orzechami włoskimi, nasionami konopi lub słonecznika

*²użyj suchych daktyli, namocz je przed użyciem. W przypadku większych daktyli, takich jak medjool, użyj tylko 6 sztuk

*³jeśli unikasz cukru, pomiń syrop z agawy w kremie kokosowym. Można go również zastąpić miodem lub innym rodzajem syropu – klonowym, daktylowym, imbirowym…

Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasto kokosowe, które przyrządzisz bez obróbki cieplnej z pełnowartościowych składników.