Ciasto jogurtowe z owocami – przepis
Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych i najzdrowszych deserów. Nadaje się zarówno dla łasuchów, którzy uwielbiają tradycyjne desery, jak i dla osób lubiących zdrowsze i mniej kaloryczne słodkości. Specjalnego smaku zdecydowanie dodają owoce, które możesz wybrać według własnego uznania.
Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na ciasto jogurtowe z owocami, a na końcu czeka na Ciebie zimowa wersja tego wyjątkowego przepisu.
Czego potrzebujesz?
Na pewno masz już wszystkie składniki w domu!
Do ciasta jogurtowego potrzebujesz:
- 360g greckiego jogurtu
-
5 łyżek
oleju kokosowego
-
1 kubeczek po jogurcie
cukru kokosowego
(według uznania, może być mniej) lub 2 łyżki
syropu z agawy
- 4 jajka
-
1 łyżeczka
cynamonu
- 3 kubeczki po jogurcie mąki grubo mielonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Najpierw przygotuj piekarnik i podgrzej go do 180 °C. Następnie posmaruj spód naczynia do pieczenia olejem kokosowym i posyp go mąką lub bułką tartą. Zaczynamy od przygotowania masy, do której będziemy potrzebować dużej miski. Do miski wlej jogurt, jajka i wsyp cukier kokosowy. Wszystko razem wymieszaj i dodaj olej kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy upewnisz się, że cała masa jest dobrze wymieszana, przelej ją do foremki do pieczenia i piecz przez 30 minut.
Chcesz po 30 minutach sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, ale nie wiesz jak? Mamy dla Ciebie wspaniałą radę! Weź wykałaczkę i wbij ją w środek ciasta. Jeśli wyciągniesz czystą wykałaczkę, ciasto jest gotowe, w przeciwnym razie piecz jeszcze kilka minut.
Kiedy i jakie owoce dodajemy do masy ciasta jogurtowego?
Do ciasta dodaj dowolne owoce (morele, gruszki, truskawki…). Jeśli masz świeże owoce, po prostu połóż je na cieście i upiecz. Suszone owoce (
mango
,
żurawina
,…) najlepiej jest pokroić na małe kawałki i wymieszać z masą. Jeśli masz mrożone owoce, radzimy najpierw je rozmrozić lub posypać grubo mieloną mąką. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie ciasto może być lepkie.
Nasze ulubione połączenie to ciasto jogurtowe z
syropem z agawy
i malinami. To bardzo orzeźwiający i soczysty duet. Zaletą tego ciasta jest również to, że można je przygotować o każdej porze roku. Zgodnie z obietnicą mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis, który jest idealny na chłodniejsze dni.
Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem
Zważywszy na to, że wielkimi krokami zbliżają się zimowe miesiące, do ciasta jogurtowego dobraliśmy odpowiednie składniki.
Do masy dodamy cynamon i krem jabłkowy, które stanowią idealne połączenie na jesień lub zimę. To zestawienie wzbogacimy kremem jogurtowym na wierzchu.
Czego potrzebujesz do ciasta jogurtowego z kremem jabłkowym i cynamonem?
Do kremu jogurtowego potrzebujemy:
- 4 kubeczki jogurtu greckiego
- 250 ml słodkiej śmietanki
-
2 łyżki mielonego
cukru kokosowego
lub
erytrytolu
- 8 listków żelatyny
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
Do kremu jabłkowego potrzebujemy:
- 3 małe jabłka
-
2 łyżki
cukru kokosowego
-
1 łyżkę
oleju kokosowego
-
1 łyżeczkę
cynamonu
Sposób przygotowania
Zaczniemy od kremu jabłkowego. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i włóż do rondelka. Dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy i cynamon i gotuj razem, aż jabłka całkowicie zmiękną. Pozwól odpocząć mieszance, aż całkowicie ostygnie. Zmiękczone kawałki jabłek możesz ułożyć na cieście lub zmieszać je mikserem do uzyskania gładkiej masy – kremu jabłkowego.
Następnie przygotowujemy krem jogurtowy. Najpierw weź listki żelatyny i namocz je w zimnej wodzie, aż nią nasiąkną. W międzyczasie do rondelka wlej odrobinę mleka (ok. 3 łyżki), podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Podgrzej wszystko razem, aż zawartość się rozpuści. Następnie ubij słodką śmietanę. W innej misce wymieszaj jogurt z cukrem kokosowym i wanilią. Dodaj jeszcze gorącą żelatynę i wymieszaj (najlepiej mikserem elektrycznym). Dodaj również schłodzony krem jabłkowy. W ostatnim kroku delikatnie dodaj bitą śmietanę i zacznij robić biszkopt (przepis powyżej).
Wylej masę jogurtową na upieczony biszkopt lub przełóż ją na biszkopt łyżką. Przed podaniem deseru polej go kremem jabłkowym, posyp cynamonem i udekoruj według własnego uznania – na wierzch można dodać kawałki jabłka lub śmietanę. I voila! Przed Tobą prosty i niezwykle lekki deser.
Mamy nadzieję, że przepis Ci się spodoba. Pamiętaj, że jest to całkiem lekki deser Dlatego możesz zjeść nawet dwa kawałki bez wyrzutów sumienia. Ciesz się boskim smakiem!