Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Ciasto bananowe – przepis



Cześć! Mam na imię Maja i dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na ciasto bananowe, które zawsze wychodzi!


Ciasto bananowe od zawsze było moim ulubionym deserem. Razem z babcią przygotowywałyśmy je przynajmniej raz na dwa tygodnie. Jej przepis był prosty, a ciasto okazało się być deserem, któremu nikt nie mógł się oprzeć. W zeszłym roku, po bardzo długim czasie, odnalazłam przepis babci na ciasto bananowe, które przywołało najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa.


Ostatnio bardziej dbam o zdrowe odżywianie, ale boskie, soczyste ciasto jest moim słabym punktem. Postanowiłam nieco zmodyfikować składniki, zastąpić je produktami wysokiej jakości i zamienić mój ulubiony deser w całkowicie zdrowe ciasto, którym mogą się delektować również osoby regularnie pilnujące tego, co jedzą i dbające o linię.


Czy słyszeliście o bogatej ofercie produktów Nature’s Finest, w których nie znajdziesz ukrytych dodatków, sztucznych barwników, wypełniaczy ani konserwantów?


Zamiast zwykłego białego cukru użyłam



cukru kokosowego



, który jest wytwarzany z kwiatów palmy kokosowej. Nadaje deserowi delikatny karmelowy posmak, wytwarzany jest całkowicie naturalnie i nie zawiera dodatku barwników.

Cukier kokosowy

nie jest rafinowany, dzięki czemu jest dużo zdrowszy.


Zamiast zwykłego cynamonu w proszku do ciasta dodałam cynamon cejloński.



Cynamon cejloński w proszku



jest bardzo często używany w kuchni jako składnik lub suplement diety, ponieważ ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm. Może obniżać poziom cukru we krwi i stymulować produkcję insuliny, dlatego polecany jest diabetykom, dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, pobudza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz pomaga w regulacji trawienia.


Zwykłe masło zastąpiłam masłem kakaowym. Już sam zapach kakao pobudza zmysły, nawet nie wspominając o smaku, jaki nadaje deserowi. W przeciwieństwie do zwykłego masła,



masło kakaowe



jest ekologiczne i produkowane z wysokiej jakości ziaren kakaowych oraz nie zawiera żadnych dodatków. Jest nie tylko zdrowsze, ale także świetnie wpływa na skórę ze względu na zawartość witaminy E.


Składniki na ciasto bananowe


Wskazówka dotycząca wegańskiej wersji pysznego ciasta bananowego: zamiast jajek użyj „jajek lnianych” = 10 g



mielonych nasion lnu



+ 50 ml wody.



Sposób przygotowania ciasta bananowego

  • Na małej patelni powoli roztop masło kakaowe na małym ogniu. W tym czasie rozgnieć banany widelcem. Do miski wlej roztopione masło kakaowe, przełóż rozgniecione banany, masło orzechowe, jajka (lub „jajka lniane”) i cukier kokosowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Do drugiej miski wsyp suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao w proszku i sól, wymieszaj je i przesyp do miski z mokrymi składnikami.
  • Wlej ciasto do formy do pieczenia o szerokości 18 cm i rozprowadź je równomiernie tak, aby wszędzie było tej samej grubości. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, umieść w nim formę z ciastem i piecz około 40 minut.
  • Po 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Wbij wykałaczkę w ciasto bananowe – jeśli na wykałaczce nie zostały kawałki mokrego ciasta, to znaczy, że jest upieczone. W przeciwnym razie pozostaw ciasto w piekarniku na kilka minut.
  • Po upieczeniu ostudź ciasto. Następnie posyp je mielonym cukrem kokosowym, dodaj polewę cytrynową przygotowaną z 420g mielonego


    cukru kokosowego


    , 75g


    oleju kokosowego


    i 3 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub posyp dowolnymi orzechami.


Rozkoszuj się każdym kęsem!