Ciasto bananowe – przepis
Cześć! Mam na imię Maja i dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na ciasto bananowe, które zawsze wychodzi!
Ciasto bananowe od zawsze było moim ulubionym deserem. Razem z babcią przygotowywałyśmy je przynajmniej raz na dwa tygodnie. Jej przepis był prosty, a ciasto okazało się być deserem, któremu nikt nie mógł się oprzeć. W zeszłym roku, po bardzo długim czasie, odnalazłam przepis babci na ciasto bananowe, które przywołało najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa.
Ostatnio bardziej dbam o zdrowe odżywianie, ale boskie, soczyste ciasto jest moim słabym punktem. Postanowiłam nieco zmodyfikować składniki, zastąpić je produktami wysokiej jakości i zamienić mój ulubiony deser w całkowicie zdrowe ciasto, którym mogą się delektować również osoby regularnie pilnujące tego, co jedzą i dbające o linię.
Czy słyszeliście o bogatej ofercie produktów Nature’s Finest, w których nie znajdziesz ukrytych dodatków, sztucznych barwników, wypełniaczy ani konserwantów?
Zamiast zwykłego białego cukru użyłam
cukru kokosowego
, który jest wytwarzany z kwiatów palmy kokosowej. Nadaje deserowi delikatny karmelowy posmak, wytwarzany jest całkowicie naturalnie i nie zawiera dodatku barwników.
Cukier kokosowy
nie jest rafinowany, dzięki czemu jest dużo zdrowszy.
Zamiast zwykłego cynamonu w proszku do ciasta dodałam cynamon cejloński.
Cynamon cejloński w proszku
jest bardzo często używany w kuchni jako składnik lub suplement diety, ponieważ ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm. Może obniżać poziom cukru we krwi i stymulować produkcję insuliny, dlatego polecany jest diabetykom, dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, pobudza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz pomaga w regulacji trawienia.
Zwykłe masło zastąpiłam masłem kakaowym. Już sam zapach kakao pobudza zmysły, nawet nie wspominając o smaku, jaki nadaje deserowi. W przeciwieństwie do zwykłego masła,
masło kakaowe
jest ekologiczne i produkowane z wysokiej jakości ziaren kakaowych oraz nie zawiera żadnych dodatków. Jest nie tylko zdrowsze, ale także świetnie wpływa na skórę ze względu na zawartość witaminy E.
Składniki na ciasto bananowe
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 banany
- 2 jajka
-
100 g
masła kakaowego
-
100 g
cukru kokosowego
- 150 g odpowiedniej mąki
-
1 szczypta
soli himalajskiej
-
2 łyżki
masła orzechowego o smaku bananowo-waniliowym
-
1 łyżeczka
cynamonu cejlońskiego w proszku
-
1 łyżka
kakao w proszku
Wskazówka dotycząca wegańskiej wersji pysznego ciasta bananowego: zamiast jajek użyj „jajek lnianych” = 10 g
mielonych nasion lnu
+ 50 ml wody.
Sposób przygotowania ciasta bananowego
- Na małej patelni powoli roztop masło kakaowe na małym ogniu. W tym czasie rozgnieć banany widelcem. Do miski wlej roztopione masło kakaowe, przełóż rozgniecione banany, masło orzechowe, jajka (lub „jajka lniane”) i cukier kokosowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Do drugiej miski wsyp suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao w proszku i sól, wymieszaj je i przesyp do miski z mokrymi składnikami.
- Wlej ciasto do formy do pieczenia o szerokości 18 cm i rozprowadź je równomiernie tak, aby wszędzie było tej samej grubości. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, umieść w nim formę z ciastem i piecz około 40 minut.
- Po 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Wbij wykałaczkę w ciasto bananowe – jeśli na wykałaczce nie zostały kawałki mokrego ciasta, to znaczy, że jest upieczone. W przeciwnym razie pozostaw ciasto w piekarniku na kilka minut.
-
Po upieczeniu ostudź ciasto. Następnie posyp je mielonym cukrem kokosowym, dodaj polewę cytrynową przygotowaną z 420g mielonego
cukru kokosowego
, 75g
oleju kokosowego
i 3 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub posyp dowolnymi orzechami.
Rozkoszuj się każdym kęsem!