Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Batony bananowe z granolą


Ty też jesteś fanką granoli? Przygotowaliśmy dla Ciebie fantastyczny przepis na pyszne batony z granolą, które dodatkowo są bardzo zdrowe.

Dzięki nim zaspokoisz swój głód i odzyskasz energię po aktywności fizycznej lub po prostu będziesz mieć słodką przekąskę.




Eva Sušin



Składniki


Nadzienie:

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i podłużną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wsyp

    granolę

    do urządzenia wielofunkcyjnego i miksuj ją przez 30-45 sekund, aby powstały mniejsze kawałki, ale nadal zachowały swoją teksturę.
  3. Rozgnieć banany i dodaj ekstrakt waniliowy.
  4. Wymieszaj granolę z bananami, cynamonem i solą, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  5. Masę przełóż do formy na chleb i ugnieć ją dobrze na dnie.
  6. Piecz przez 22-25 minut, aż uzyska złotą barwę.
  7. Po upieczeniu masy, wyjmij ją z blachy, łapiąc z brzegu za papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Pokrój ciasto na batony, każdy baton przekrój na pół i na środku posmaruj je swoim ulubionym

    masłem orzechowym

    .


Batony wytrzymają w temperaturze pokojowej kilka dni. Możemy zapakować każdy oddzielnie w folię lub papier do pieczenia, włożyć do woreczka i przechowywać w zamrażarce. Wyjmujemy je z zamrażalnika 15 minut przed spożyciem.


Wskazówki:

  • Żurawinę można zamienić jakimikolwiek innymi suszonymi owocami lub kawałkami czekolady, jeśli jej nie unikasz.
  • Opcjonalnie do batonów można dodać ½ łyżeczki innych przypraw, takich jak imbir w proszku, goździki w proszku, kurkuma, maca, lub dodać trochę kakao lub kokosa. Nie wpłynie to w dużej mierze na teksturę batonów.
  • Pomysł: Jeśli chcesz, aby batony były bardziej orzeźwiające i letnie, na maśle orzechowym ułóż kawałki pokrojonego banana i na to zetrzyj czekoladę bez cukru – batony podawaj od razu i nie przechowuj ich do późniejszego spożycia.


Smacznego!