Batony bananowe z granolą
Ty też jesteś fanką granoli? Przygotowaliśmy dla Ciebie fantastyczny przepis na pyszne batony z granolą, które dodatkowo są bardzo zdrowe.
Dzięki nim zaspokoisz swój głód i odzyskasz energię po aktywności fizycznej lub po prostu będziesz mieć słodką przekąskę.
Składniki
-
100 g
granoli czekoladowej
- 2 średniej wielkości banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1 łyżeczka
cynamonu w proszku
-
Szczypta
soli himalajskiej
-
40 g
żurawiny
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
- 35 g nasion słonecznika
- 40 g posiekanych nasion dyni
- 30 g płatków migdałowych
- 20 g łuskanych nasion konopi
Nadzienie:
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i podłużną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Wsyp
granolę
do urządzenia wielofunkcyjnego i miksuj ją przez 30-45 sekund, aby powstały mniejsze kawałki, ale nadal zachowały swoją teksturę. - Rozgnieć banany i dodaj ekstrakt waniliowy.
- Wymieszaj granolę z bananami, cynamonem i solą, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Masę przełóż do formy na chleb i ugnieć ją dobrze na dnie.
- Piecz przez 22-25 minut, aż uzyska złotą barwę.
- Po upieczeniu masy, wyjmij ją z blachy, łapiąc z brzegu za papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
Pokrój ciasto na batony, każdy baton przekrój na pół i na środku posmaruj je swoim ulubionym
masłem orzechowym
.
Batony wytrzymają w temperaturze pokojowej kilka dni. Możemy zapakować każdy oddzielnie w folię lub papier do pieczenia, włożyć do woreczka i przechowywać w zamrażarce. Wyjmujemy je z zamrażalnika 15 minut przed spożyciem.
Wskazówki:
- Żurawinę można zamienić jakimikolwiek innymi suszonymi owocami lub kawałkami czekolady, jeśli jej nie unikasz.
- Opcjonalnie do batonów można dodać ½ łyżeczki innych przypraw, takich jak imbir w proszku, goździki w proszku, kurkuma, maca, lub dodać trochę kakao lub kokosa. Nie wpłynie to w dużej mierze na teksturę batonów.
- Pomysł: Jeśli chcesz, aby batony były bardziej orzeźwiające i letnie, na maśle orzechowym ułóż kawałki pokrojonego banana i na to zetrzyj czekoladę bez cukru – batony podawaj od razu i nie przechowuj ich do późniejszego spożycia.
Smacznego!