Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Amerykańskie naleśniki – przepis



Mmm… czy jest coś lepszego niż zapach świeżo usmażonych naleśników? Z pomocą tego przepisu będziesz mógł delektować się puszystymi amerykańskimi naleśnikami, które po prostu rozpływają się w ustach.


Czy wiesz, że istnieje dzień naleśnika?

Tak, dobrze słyszałeś! Dzień naleśnika sięga czasów, kiedy ludzie w domach nie mieli nic poza masłem, mlekiem i jajkami. Składniki były mieszane i pieczone w wysokiej temperaturze. Tak powstały pierwsze naleśniki, które pokochali wszyscy miłośnicy słodkich posiłków i spożywano je w tak dużych ilościach, że zasłużyły na swój dzień – dzień naleśnika.


Amerykańskie naleśniki (American pancakes) pochodzą z Ameryki, gdzie nazywane są naleśnikami amerykańskimi lub kanadyjskimi, a występują również pod innymi nazwami, np. hotcakes, griddlecakes lub flapjacks. Zwykle podawane są na śniadanie po dwa lub trzy ułożone jeden na drugim, często na słono – w połączeniu z bekonem, jajkiem lub kiełbasą lub na słodko, z masłem, które topi się na świeżo upieczonych naleśnikach. Jeśli ktoś ma ochotę na prawdziwie słodkie śniadanie, naleśniki można polać miodem, syropem klonowym lub

syropem z agawy

.




Jeśli brakuje Ci pomysłów na śniadanie lub szybki deser, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na pyszne amerykańskie naleśniki. Jako dodatek do naleśników można przygotować pyszną polewę czekoladową, która nada im wyśmienitego czekoladowego smaku. Jeśli masz ochotę, możesz posypać polewę czekoladowo-kokosowymi chipsami i świeżymi owocami, co zapewni naleśnikom chrupkość.



Składniki na amerykańskie naleśniki


Składniki na polewę czekoladową


Sposób przygotowania amerykańskich naleśników

  1. Na małej patelni powoli rozpuść 2 łyżki masła kakaowego. Kiedy się rozpuści, zdejmij patelnię z palnika, aby ostygło. Do dużej miski wsyp cukier kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystko razem.
  2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko roślinne i rozmieszaj widelcem. Dodaj stopione i ostudzone masło. Mokre składniki połącz z suchymi i delikatnie wymieszać wszystko trzepaczką, aby uformować gładką masę i odstaw na 30 minut.
  3. Rozgrzej patelnię na kuchence i połóż na niej kawałek masła kokosowego. Obróć patelnię tak, aby rozpuszczone masło równomiernie rozprowadziło się po patelni. Następnie wlej trochę masy na patelnię. Naleśnik nie powinien być za duży – najlepiej, jak będzie miał około pół centymetra grubości i 10 centymetrów średnicy.
  4. Gdy podczas smażenia na wierzchu naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki, można go odwrócić szpatułką na drugą stronę. Gdy z drugiej strony stanie się złotobrązowy, naleśnik jest usmażony.
  5. Na koniec przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść masło kakaowe na średnim ogniu. Do miski wsyp zmielony cukier kokosowy, kakao w proszku, napój roślinny w proszku i cynamon. Powoli wlej roztopione masło kakaowe do miski i wszystko wymieszaj łyżką.
  6. Amerykańskie naleśniki polej polewą czekoladową, dodaj świeże owoce, posyp wiórkami kokosowymi lub innymi orzechami i podaj.