3 zdrowe przekąski czekoladowe z masłem orzechowym
Czy jesteś fanem czekolady i masła orzechowego?
Przygotowaliśmy 3 najlepsze przepisy, które Cię zachwycą.
Wspaniałe i zdrowe wegańskie przekąski, bez dodatku cukru, a ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!
Ciasteczka czekoladowe z płatkami owsianymi i masłem orzechowym
SKŁADNIKI
-
125g
masła orzechowego
-
65g
kakao w proszku
-
100g
oleju kokosowego
-
175 ml
syropu z agawy
-
220g
płatków owsianych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużej misce wymieszaj masło orzechowe, syrop z agawy i stopiony olej kokosowy, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj kakao i płatki owsiane. Wszystko dobrze wymieszaj. Za pomocą łyżki stołowej wyłóż ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wstaw do lodówki na 2 godziny.
Praliny z czekoladą i masłem orzechowym
SKŁADNIKI
- 250 g czekolady
-
80g
oleju kokosowego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
-
100g
masła orzechowego o smaku czekoladowym
-
2 łyżki
syropu z agawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozpuść czekoladę i olej kokosowy w kuchence mikrofalowej (45 s). Dodaj 2 łyżeczki aromatu waniliowego i wymieszaj. Wypełnij 1/3 foremki do muffinek masą. Wstaw do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie wymieszaj masło orzechowe, syrop z agawy i olej kokosowy (2 łyżki) i ponownie rozpuść w kuchence mikrofalowej (15s). Wypełnij masą ¾ foremki do muffinek. Włóż do zamrażarki na 5 minut. Z wierzchu posyp czekoladą i szczyptą soli i włóż je do zamrażarki na 1 godzinę.
Ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym
SKŁADNIKI
- 100g mielonych migdałów/mąki migdałowej
-
40g
kakao w proszku
-
3 łyżki
syropu z agawy
-
1 łyżka
oleju kokosowego
- 30 g pokruszonej gorzkiej czekolady
-
100g
masła orzechowego o smaku czekoladowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużej misce widelcem wymieszaj mąkę i kakao w proszku. Dodaj syrop z agawy i 2 łyżki masła orzechowego i 1 łyżkę oleju kokosowego, aby uzyskać gęste ciasto, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Ciasto ułóż łyżką na blasze (spłaszczone kółka) i piecz 20 do 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasteczka trochę ostygną, posmaruj je masłem orzechowym i z wierzchu przykryj drugim ciasteczkiem.