3 POMYSŁY NA ZDROWE PRZEPISY FIT
Brakuje Ci pomysłu, co przygotować jako przekąskę podczas treningu, przed treningiem na siłowni lub po długim spacerze na łonie natury?
Przygotowaliśmy 3 przepyszne przepisy fit, które wyróżniają się prostym i szybkim sposobem przygotowania oraz składają się z produktów, które znajdziemy w każdej lodówce.
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i pozbawione smaku. Możemy jednocześnie jeść dobrze i zdrowo. Nie wierzysz? Wypróbuj poniższe przepisy i przekonaj się sam!
Czekoladowy budyń białkowy Chia
Składniki
-
1 łyżka
kakao w proszku
-
25g wegańskiego
białka w proszku o smaku czekoladowym
- 400 ml mleka roślinnego
-
1 łyżka
napoju ryżowego w proszku
-
5 łyżek
nasion chia
-
1 łyżka
syropu z agawy
- 1 łyżeczka wanilii
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp kakao w proszku, napój ryżowy i 200 ml mleka roślinnego. Dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki. Dodaj resztę mleka, białko czekoladowe w proszku, nasiona chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko razem wymieszaj, aż masa będzie gładka, a kakao się rozpuści – około 2-3 minuty.
- Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do czasu, aż nasiona chia wchłoną płyn i mieszanina zgęstnieje.
- Podawaj ze świeżymi owocami lub płatkami.
Pulpety z płatkami owsianymi i marchewką
Składniki
-
100 g
płatków owsianych
- 3 większe marchewki
-
5 łyżek
mielonych nasion lnu
- 15 łyżek wody
-
szczypta
soli himalajskiej
- pieprz
- świeże posiekane zioła według uznania
Sposób przygotowania
- Drobno zetrzyj marchewki i przełóż je do większej miski. Zmiel 1 garść płatków owsianych i dodaj do miski z marchewką wraz z resztą płatków i posiekanymi ziołami.
- Przygotuj jajko z siemienia lnianego: wymieszaj 5 łyżek siemienia lnianego z 15 łyżkami wody. Wszystko dobrze wymieszaj i odczekaj 15 minut.
- Dodaj jajko z siemienia lnianego do miski z marchewką i płatkami i wszystko dobrze wymieszaj. Masa musi być lepka i nie kruszyć się. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody.
- Gdy konsystencja będzie odpowiednia, zaczynamy formować pulpety. Układamy je na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pulpety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut lub do momentu, aż staną się chrupiące i złocisto-brązowe.
Batoniki bananowe z czekoladową granolą
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 5 daktyli bez pestek
-
400 g
czekoladowej granoli
-
1 łyżka
syropu z agawy
-
1 łyżeczka
cynamonu
-
1 szczypta
soli himalajskiej
-
1 łyżka
mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka wanilii
Sposób przygotowania
- Daktyle namocz w wodzie około 2 godziny przed przygotowaniem batoników bananowych.
- Banany obierz i wraz z daktylami zmiksuj mikserem. Do miski z bananami i daktylami dodaj syrop z agawy, wanilię, cynamon w proszku i szczyptę soli. Do masy dodaj zmielone nasiona lnu i czekoladową granolę.
- Całość delikatnie wymieszaj, przelej na mniejszą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C około 30 minut.