Muffinki Red Velvet
Czerp z jesieni pełnymi garściami i skuś się na zdrowe i pyszne babeczki Red Velvet. Babeczki te są łatwe w przygotowaniu i powodują prawdziwe uzależnienie.
Jeśli chcesz przygotować wyjątkowy i pyszny deser, ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Babeczki są niezwykle aromatyczne, więc ciężko nie sięgnąć po kolejną! Zawierają zdrowe składniki, które pomogą wzmocnić Twoją odporność nawet w chłodniejsze dni.
- Idealne na Halloween
- Miękkie i puszyste w środku
- Łatwy przepis i szybkie przygotowanie
- Wegańskie
- Ich smak na pewno Cię nie zawiedzie
Aby nadchodzące dni były przyjemniejsze, bez wyrzutów sumienia sięgnij po babeczki Red Velvet i delektuj się nimi w gronie rodziny lub przyjaciół.
SKŁADNIKI
Na muffinki:
- 150g gotowanych buraków
- 125 g masła migdałowego
- 1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki stołowe wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 ml mleka migdałowego
- 150 g brązowego cukru
- 50 g mąki migdałowej
-
25 g
kakao w proszku
-
20 g
aceroli w proszku
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
szczypta
soli himalajskiej
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku z buraków (dla bardziej czerwonego koloru)
Do dekoracji:
-
Słodka śmietana (może być wegańska)
- Czarne wiórki cukrowe
- Kawałki róż
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremki na muffinki papierem.
- Zmielone nasiona lnu wymieszaj z wodą i odczekaj 5 minut, aż spęcznieją.
- Buraki, masło migdałowe, ekstrakt waniliowy, „jajko” z siemienia lnianego i mleko migdałowe dobrze wymieszaj w robocie kuchennym.
- Masę przełóż do większej miski i na szybko przemieszaj wszystkie pozostałe składniki tak, aby składniki się połączyły.
- Wypełnij foremki do muffinek masą prawie do brzegu foremek.
- Piecz przez 30-35 minut (sprawdź wykałaczką).
- Po upieczeniu babeczek odczekaj około 20 minut przed wyjęciem ich z foremek, a następnie poczekaj, aż całkowicie ostygną.
- Przed podaniem udekoruj je wegańską bitą śmietaną lub dowolnym kremem i posyp wiórkami cukrowymi.
Porady:
- Przechowuj babeczki bez dekoracji w szczelnie zamkniętym pojemniku lub torebce w lodówce maksymalnie przez 1 tydzień. Możesz je również zamrozić i rozmrozić, kiedy ich potrzebujesz – udekoruj je dopiero przed podaniem. Udekorowane babeczki przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.
- W kroku 5 możesz umieścić kawałek czekolady lub owocu na środku każdej babeczki. Świetnym wyborem są mrożone wiśnie lub banany.
- Możesz zastąpić mąkę migdałową tapioką, ale użyj 100 g zamiast 50 g.
- Masło migdałowe ma dość neutralny smak, dlatego w tym przepisie na pierwszy plan wysuwają się inne składniki. Jeśli chcesz, możesz zastąpić je ulubionym masłem orzechowym Nature’s Finest i tym samym wzbogacić smak – w tym przypadku możesz pominąć ekstrakt waniliowy.
- Do dekoracji można również przygotować krem z mascarpone lub słodki maślany krem.