Halloweenowe chrupiące duszki
Lekkie, ale chrupiące duszki są bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki swojemu niepowtarzalnemu kształtowi wyczarują w Twojej kuchni prawdziwie Halloweenowy klimat!
Wypróbuj poniższy przepis i zachwyć swoich bliskich wspaniałymi smakołykami, którymi możesz delektować się bez wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki z tapioki
- 175 g mąki migdałowej
-
200 g
oleju
(zmiękczonego) -
165 g
syropu z agawy
-
30 g
cukru kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
Do posmarowania ciastek:
-
olej kokosowy
(opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przesiej mąkę z tapioki i mąkę migdałową, a następnie odstaw je na bok.
- Olej kokosowy, syrop z agawy, cukier kokosowy i ekstrakt waniliowy ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy stopniowo (łyżkami) dodaj przesianą mąkę, jednocześnie mieszając.
- Po uzyskaniu jednolitego ciasta, ugnieć je rękoma i zawiń w folię spożywczą. Włóż je do lodówki na 30-45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je, tak aby miało kilka milimetrów grubości.
- Uformuj ciasteczka za pomocą foremek i ułóż je na blasze do pieczenia.
- Opcjonalnie: przed pieczeniem cienko posmaruj ciasteczka olejem kokosowym.
- Piecz je 10 minut, aż brzegi lekko się przyrumienią.
- Po upieczeniu ciasteczek poczekaj, aż całkowicie ostygną.
- Po ostygnięciu, obtocz je w cukrze pudrze i strząśnij jego nadmiar.
PORADY
- Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 miesiąca. Możesz je również zamrozić i odmrozić wtedy, kiedy będziesz ich potrzebować.
- Ciasteczka również świetnie smakują w wersji „Linzer Augen”. Jedną stronę ciastka posmaruj dżemem morelowym Nature’s Finest i przykryj je drugim ciastkiem.
- Olej kokosowy doda ciastkom połysku, ale można go też całkowicie pominąć.
- W wersji wegańskiej użyj oleju wegańskiego.
- Możesz również częściowo lub całkowicie zastąpić zwykłą mąkę mąką z tapioki, mąką typu konjak lub skrobią jadalną.