Kostki z „Nutellą”
Kostki z Nutellą domowej roboty! Kto nie lubi tej pysznej czekoladowo-orzechowej pasty do smarowania pieczywa?
Jak ją przygotować? Z prostych składników, które prawdopodobnie masz już w domu: z orzechów laskowych, kakao w proszku, śmietanki kokosowej, erytrytolu i ekstraktu waniliowego.
Kostki z Nutellą to świetny pomysł na letni deser, który będzie rozpuszczał się w ustach. Boski smak i kremowa konsystencja zachwycą Twoje kubki smakowe.
Ponadto pasta domowej roboty nie zawiera
dodatku cukru, oleju czy glutenu.
Eva Sušin
Składniki
Składniki na spód:
- 90 g świeżych lub półsuchych daktyli
- 80 g migdałów
-
szczypta
soli himalajskiej
-
25 g
ziaren kakao
Składniki na krem „Nutella”:
- 200 g prażonych i obranych orzechów laskowych
-
30 g
kakao w proszku
- 250 g śmietanki kokosowej (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym)
-
1 kopiasta łyżka
erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
Opcjonalnie: składniki do udekorowania ciasta
- 35 g czekolady bez cukru
- garść surowych orzechów laskowych (siekanych)
- łyżka krokantu z orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Daktyle, migdały i sól dodaj do urządzenia wielofunkcyjnego i miksuj tak długo, aż powstanie zwarta masa.
- Umieścić masę na blasze i równomiernie rozprowadź ją palcami. Równomiernie posyp masę ziarnami kakao i delikatnie wciśnij je palcami w spód.
- Na czas przygotowywania kremu „Nutella” wstaw blachę do zamrażarki.
- Do urządzenia wielofunkcyjnego wsyp orzechy laskowe i drobno je zmiel, tak aby uzyskać niemal gładką masę – konsystencją ma przypominać masło. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj je, aby utworzyć gładki krem.
- Nałóż krem na górną część spodu z ziarnami kakao, rozprowadź go za pomocą kopystki i umieść z powrotem w zamrażarce na 30-60 minut.
- Złap papier do pieczenia bo bokach blachy i wyjmij ciasto. Pokrój ciasto na kostki dowolnej wielkości i udekoruj je według uznania – my polaliśmy je czekoladą bez cukru i posypaliśmy posiekanymi orzechami laskowymi i krokantem z orzechów laskowych.
- Kostki przechowujemy w zamrażarce i wyjmujemy je z zamrażarki 5 minut przed podaniem.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz świeżych daktyli, możesz użyć suszonych, i namoczyć je we wrzącej wodzie 30 minut przed użyciem. Zanim użyjesz ich do przepisu, odcedź je i wyciśnij z nich nadmiar wody.
- Umieść puszkę z mlekiem kokosowym w lodówce na co najmniej jedną noc przed użyciem – spowoduje to zwiększenie ilości śmietanki kokosowej. Pamiętaj, aby w trakcie przenoszenia puszki jak najmniej nią wstrząsać. Używaj tylko twardej części mleka, a dokładniej, śmietanki kokosowej, która utworzy się na wierzchu puszki.
- Podczas przygotowywania spodu może się zdarzyć, że składniki będą przylegać do ścian urządzenia wielofunkcyjnego. W takiej sytuacji wstrzymaj miksowanie, zeskrob masę łyżką ze ścianek urządzenia i ponownie rozpocznij miksowanie. Powtarzaj procedurę, aż będziesz usatysfakcjonowana konsystencją masy na spód.
- Orzechy laskowe możesz również sama podprażyć na patelni: Rozgrzej piekarnik do 180°C i umieść orzechy laskowe na blasze do pieczenia papieru. Piecz je przez 8 minut i jeszcze gorące strząśnij z blachy na czysty ręcznik papierowy. Owiń orzechy ręcznikiem i przez jakiś czas pocieraj je ręcznikiem, aby zdjąć z nich jak najwięcej skórki.
- Jeśli nie chcesz używać czekolady do dekoracji, możesz posypać kostki wyłącznie posiekanymi lub mielonymi orzechami laskowymi i ziarnami kakao lub użyć wiórek kokosowych.