Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Pieczony łosoś w kokosie


Składniki:

  • 1 duży filet łososia bez skóry, przekrojony na pół
    kilka łyżek mleka kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki


    chipsów kokosowych

  • 1 łyżka (mój wybór: posiekany świeży rozmaryn, tymianek i suszone oregano)


  • sól himalajska

  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • chili lub czosnek w proszku (opcjonalnie)


  • olej kokosowy



Sposób przygotowania:

Jeśli łosoś jest zamrożony, należy go rozmrozić przed pieczeniem, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Do jednego talerza wlej mleko kokosowe, a do drugiego wsyp mieszankę mąki, płatków, ziół i przypraw.
Najpierw zanurz rybę w mleku, odcedź, a następnie obtocz suchymi składnikami czystymi i suchymi rękami.
Rozgrzej patelnię, dodaj olej kokosowy i usmaż łososia z obu stron. Jeśli chcesz, aby zachował jak najwięcej wartości odżywczych, wystarczy kilka minut z każdej strony (zależy to również od grubości fileta), ale jeśli chcesz, aby skórka była bardziej chrupiąca, wydłuż nieco czas pieczenia.

Podawaj z plasterkiem cytryny i dowolną przystawką.

Jeśli chcesz zachować jak najwięcej zdrowego tłuszczu zawartego w łososiu, smaż go powoli i nie za długo. Oczywiście w tym przypadku kokos nie będzie tak chrupiący, jak w przypadku wyższych temperatur czy dłuższego pieczenia.


Przepis przygotowany przez Katję Roposa -> więcej o przepisie przeczytasz pod linkiem: www.cookeatandsmile.com