Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Dlaczego musisz włączyć nasiona chia do swojej diety



Małe, ale bardzo ważne i pełne zdrowia.



Nasiona chia



należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Są to niezwykle małe, ale pożywne nasiona pochodzące z Meksyku.


Są cenione od tysiącleci i stanowią ważną część diety Majów, Azteków i Indian. Już wtedy było wiadomo, że posiadają wiele wyjątkowych składników i niezbędnych dla organizmu substancji, więc miały wyższą wartość niż złoto.


Na szczęście zachowały swoje właściwości do dziś i my również możemy czerpać garściami z ich zalet i dobrodziejstw.


Chociaż nasiona chia są małe, zawierają sporo ważnych składników odżywczych.



  • bardzo bogate w błonnik

    , który pomaga uzyskać uczucie sytości. 25 g nasion chia zawiera około 9 g błonnika. Nasiona wchłaniają wodę w żołądku, a następnie pęcznieją, hamując w ten sposób nasz apetyt. Może to ostatecznie doprowadzić do utraty wagi. Są pełne błonnika, dlatego w kontakcie z wodą zamieniają się w żel. To korzystnie wpływa na nasze trawienie i łagodzi zaparcia.
  • Stanowią jedne z nielicznych nasion, które są

    doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3

    . Znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, a także ze wzmacniania zdrowia i mózgu. Mają korzystny wpływ głównie na funkcje mózgu – wiele osób potwierdza, że poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Czy wiesz, że


    nasiona chia


    zawierają dwa razy więcej białka niż inne nasiona? Nasiona chia

    są bogate w białko

    – stanowią świetne źródło białka roślinnego i aminokwasów, co wykorzystywane jest szczególnie w dietach wegetariańskich i wegańskich. Większość wegan lubi używać ich jako substytutu jajek, ponieważ zmielone i zmieszane z ciepłą wodą działają jak spoiwo.
  • Nasiona są

    bogate w minerały,

    takie jak wapń i magnez oraz inne pierwiastki, takie jak mangan, który pomaga w produkcji enzymów. Ponadto

    nie zawierają glutenu

    i mają niski indeks glikemiczny.
  • Połączenie tłuszczu, białka i błonnika powoduje, że nasiona trawione są stosunkowo wolno, co zapewnia długie i powolne uwalnianie energii, a co za tym idzie

    utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.



Nasiona Chia



można stosować na różne sposoby, wykorzystywane są w wielu przepisach.


Nasiona chia

mają neutralny smak w porównaniu z intensywniejszymi smakami nasion dyni i konopi. Popularne jest namoczenie ich w wodzie lub mleku i włożenie do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na noc). Nasiona wchłaniają płyn i tworzą żel przypominający konsystencję tapioki, który jest powszechnie znany jako „budyń z chia”. Jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy spróbować namoczyć nasiona w smakowym mleku, soku owocowym lub dodać przyprawy takie jak cynamon, imbir czy miód.

Można je jeść na surowo, wymieszać z dodatkami do pieczenia, posypać nimi sałatkę lub podać na śniadanie razem z jogurtem lub smoothie.


Jak widać, pomijanie ich w menu jest naprawdę grzechem, dlatego napisaliśmy dla Ciebie kilka świetnych przepisów i pomysłów na ich wykorzystanie i przygotowanie.


BUDYŃ MATCHA CHIA Z MANGO


SKŁADNIKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wlej mleko migdałowe do małej miski, dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj.

  2. W międzyczasie w małym garnuszku wymieszaj Matcha latte w proszku z dużą ilością gorącej wody (zapobiegając w ten sposób późniejszemu sklejaniu się matchy po dodaniu jej do budyniu).

  3. Do mieszanki nasion Chia dodaj miksturę Matcha, syrop z agawy lub miód, sól i wszystko razem wymieszaj.

  4. Gotową mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

  5. Umieść warstwę budyń Matcha Chia w dowolnej szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.



BUDYŃ Z CHIA, MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM


SKŁADNIKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, masło orzechowe, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

  3. Budyń z chia i masłem orzechowym przełożyć do szklanki i posypać wiórkami kokosowymi.



BUDYŃ Z CHIA, GRANOLĄ I OWSIANKĄ CZEKOLADOWĄ


SKŁADNIKI


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

  3. W międzyczasie w małej misce wymieszaj owsiankę czekoladową z wodą lub mlekiem migdałowym, aby uzyskać gęstą masę.

  4. Umieść warstwę chia w szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.

WSKAZÓWKA:



Do budyniu z chia możemy dodać orzechy, suszone i świeże owoce, syropy i słodziki według własnego uznania.


Pyszne i łatwe! Czy wiesz już, który z nich przygotować jako pierwszy?