Karnawałowe wegańskie pączki czekoladowe
I znów mamy karnawał! Wszyscy wiemy, co to oznacza. Pączki!
Po co rezygnować z karnawałowych smakołyków, skoro możemy przygotować całkowicie zdrową i wegańską wersję tradycyjnego deseru? Karnawał dopełnimy
wegańskimi pączkami czekoladowymi
.
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i pączki są gotowe do pieczenia.
Wegańskie pączki amerykańskie są idealne na śniadanie lub deser przy filiżance dobrej herbaty lub kawy. Możemy je ozdobić różnymi dodatkami, w dowolnym kolorze oraz posypać ulubionymi składnikami. Jeśli masz ochotę, dodaj kawałki czekolady lub świeże owoce do wymieszanej masy. Możliwości są nieskończone. Jedynym specjalnym narzędziem, którego będziemy potrzebować to forma do pączków amerykańskich. Zdecydowanie zalecamy zakup co najmniej jednej. Jeśli jej nie mamy, możemy zastąpić ją formą do muffinek. Bez obaw. Deser będzie równie pyszny.
SKŁADNIKI
Pączki:
- 1 dojrzały banan
- 150 ml mleka migdałowego
-
1 łyżka
napoju ryżowego w proszku o smaku migdałowym
-
3 łyżki
masła orzechowego z czekoladą
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
-
120g
płatków owsianych
- 60g drobno zmielonych migdałów
-
40g
cukru kokosowego
-
30g
kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
½ łyżeczki
soli himalajskiej
-
1 łyżka
oleju kokosowego
-
2 łyżki
syropu z agawy
Nadzienie:
-
3 łyżki
oleju kokosowego
-
2 łyżki
kakao w proszku
-
4 łyżki
cukru kokosowego
-
masło orzechowe z czekoladą
- wiórki kokosowe / posypka cukrowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj formę do pączków masłem kokosowym.
- Dodaj wszystkie składniki do blendera i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
- Za pomocą łyżki napełnij formę. Piecz pączki przez około 20 minut, aż się zrumienią i będą puszyste w dotyku.
- Wyjmij je z piekarnika i pozostaw w foremce przez 15 minut.
- Kiedy trochę ostygną, polej je lukrem. Przygotuj go ze stopionego masła kokosowego, kakao i cukru kokosowego. Dla jeszcze lepszego smaku posmaruj je masłem orzechowym, posyp wiórkami kokosowymi lub posypką cukrową.