Domowa granola proteinowa
Nadszedł czas, aby zrobić nowe zapasy domowej granoli białkowej!
Domowa granola białkowa jest zdrowa, wegańska i nie zawiera dodatku cukru. Dla słodszego smaku i chrupkości polecamy dodanie miodu, który można także zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy. Jeśli marzysz o czekoladowym smaku, możesz dodać 2 łyżki kakao w proszku.
Do przygotowania granoli użyj swoich ulubionych składników – suszonych owoców, różnych orzechów, nasion, przypraw lub ulubionej czekolady, tłuszczu, cukru i nie tylko. Wybór należy do Ciebie, dostosuj go do swoich upodobań.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki orzechów nerkowca
-
2,5 szklanki
płatków owsianych
-
pół szklanki dowolnych nasion (
siemię lniane
, słonecznik,…) -
pół szklanki
ziaren kakaowych
- 1 szklanka suszonych owoców
-
pół szklanki
chipsów kokosowych
-
3 szklanki
nasion chia
-
8 łyżek
masła kakaowego
- 2 łyżki białka czekoladowego
-
1 łyżeczka
cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grubo zmiel orzechy nerkowca w maszynce do mielenia i wsyp je do miski razem z płatkami owsianymi, nasionami, ziarnami kakaowymi, suszonymi owocami, białkiem, cynamonem i chipsami kokosowymi. Rozpuść masło kakaowe na małym ogniu i polej nim mieszankę orzechów, nasion i płatków. Wszystko dobrze wymieszaj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.