Witamina C
jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w pracy układu odpornościowego.
Witamina C
lub kwas askorbinowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest jednym z przeciwutleniaczy, niezbędnym czynnikiem w syntezie kolagenu, odgrywa ważną rolę we wchłanianiu żelaza z pożywienia, działa przeciwhistaminowo,
wspomaga układ odpornościowy
,
przyspiesza gojenie się ran oraz bierze udział w innych procesach metabolicznych
.
Witamina C
jako przeciwutleniacz może działać zapobiegawczo
przeciwko rakowi, chroni przed zaćmą, przedłuża życie i łagodzi objawy przeziębienia
. Odgrywa więc naprawdę ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu.
Występuje głównie w owocach i warzywach oraz w niektórych innych produktach spożywczych. Ciekawostką jest to, że cytryna wcale nie zawiera największej ilości
witaminy C
, jak większość ludzi myśli. Występuje głównie w aceroli, czarnej porzeczce, pietruszce i papryce.
Zalecane dzienne spożycie to 100 mg dla osób dorosłych, przy dawkach wyższych niż 1000 mg
witaminy C
dziennie mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka, nudności, skurcze brzucha). Niedobór może jednak prowadzić do szkorbutu, który początkowo objawia się zapaleniem dziąseł i utratą zębów, zaburzeniami wzrostu i tworzenia kości.
Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości pokarmów bogatych w
witaminę C
, zaleca się dodatkowe przyjmowanie
witaminy C
w postaci suplementów diety.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C pojawia się także w różnych stanach chorobowych, w których występuje zaburzone wchłanianie
witamina C
(przyjmowanie leków, cukrzyca…), u sportowców, w leczeniu oparzeń i ciężkich ran, u pacjentów dializowanych, w stresie i u palaczy.
Materiał z: Grosso G. in sod., 2013. Effects of vitamin C on health: a review of evidence.