Czy kiedykolwiek próbowałeś chleba dyniowego?
W tym czasie po prostu musimy włączyć dynię do naszych potraw, aby urozmaicić nasze jesienne menu.
Wegański chleb dyniowy jest miękki, słodki i niezwykle sycący. Ponadto jest niezwykle puszysty i po prostu rozpływa się w ustach. Można go spożywać zarówno na słono, jak i na słodko, dzięki czemu trafia w wiele gustów. Chleb dyniowy można przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub w podróż.
Składniki
- 300g dyni hokkaido (przecier)
- 120g „mąki” owsianej
-
40g
płatków owsianych
-
„flax eggs-jaja lniane” = 10 g
mielonych nasion lnu
+ 50 ml wody -
40g
żurawiny
- 10 namoczonych daktyli
- 5g sody oczyszczonej
- 3g proszku do pieczenia
-
szczypta
soli himalajskiej
- 10g pumpkin spice (przyprawa do dyni)
- 15 ml oliwy z oliwek
- 100g napoju migdałowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź dynię (zachowaj trochę wody, jeśli będzie potrzebna do masy) i włóż do blendera wraz z daktylami. Powinno powstać niezbyt mokre puree z dyni.
- W misce wymieszaj mąkę owsianą, płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, żurawinę i przyprawę do dyni. Następnie dodaj mokre składniki – puree z dyni, oliwę z oliwek i napój migdałowy.
- Dobrze wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wyłożoną papierem.
- Piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Zanim go pokroisz, pozwól mu dobrze ostygnąć, w przeciwnym razie się rozpadnie.
Smacznego!