Ciasto kokosowe – przepis
Czy wiesz, że palma kokosowa nazywana jest również drzewem życia? Kokos to skarbnica minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasto kokosowe, które przyrządzisz bez obróbki cieplnej z pełnowartościowych składników. Ciasto kokosowe to przekąska, którą można spożywać bez wyrzutów sumienia – jego składniki bowiem mają udowodnione pozytywne działanie na organizm. Nie wierzysz? Czytaj dalej!
Olej kokosowy extra virgin
W ostatnich latach, pomimo dużej zawartości tłuszczów nasyconych,
olej kokosowy
zyskał miano superfood. Czemu?
Kwasy tłuszczowe zawarte w
oleju kokosowym
szybko dostarczają organizmowi i mózgowi energii oraz pobudzają spalanie kalorii.
Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym należą do grupy trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), co oznacza, że po spożyciu trafiają bezpośrednio do wątroby i są natychmiast wykorzystywane przez organizm jako źródło energii.
Olej kokosowy
zawiera naturalne tłuszcze nasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, a badania pokazują, że ma również pozytywny wpływ na mózg, ponieważ pomaga złagodzić stres, lęk i depresję.
Znamy dwa rodzaje
oleju kokosowego
– virgin i rafinowany. Olej kokosowy virgin jest w 100% naturalny i tłoczony na zimno.
Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia
jest popularny ze względu na przyjemny aromat i smak oraz zawartość silnych przeciwutleniaczy, zdrowych kwasów tłuszczowych i niezbędnych witamin.
Rafinowany
olej kokosowy
to taki, który jest poddany obróbce termicznej, rafinowany, bielony i dezodoryzowany. Końcowy produkt ma bardzo mało kokosowego aromatu i smaku. Jest tańszy, ale nie jest zalecany, ponieważ podczas obróbki traci wszystkie swoje właściwości lecznicze.
W Nature’s Finest gwarantujemy
olej kokosowy
najwyższej jakości – extra virgin, tłoczony na zimno, bez wzmacniaczy smaku, słodzików i konserwantów.
Masło kakaowe
Masło kakaowe
jest nie tylko używane w produktach kosmetycznych, świetnie sprawdza się również w kuchni. Dzięki zastąpieniu zwykłego masła
masłem kakaowym
wiele deserów smakuje jeszcze lepiej, ponieważ nadaje im ono gładką i jedwabistą konsystencję oraz łagodny czekoladowy smak.
Masło kakaowe
ma postać stałą w temperaturze pokojowej i szybko topi się pod wpływem ciepła, dzięki czemu jest idealnym składnikiem do przygotowania surowych deserów i polew.
Masło kakaowe
zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Zawarte w nim składniki odżywcze wzmacniają nasz układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie w organizmie. Zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a także spowalnia procesy starzenia i poprawia nastrój.
Mączka chleba świętojańskiego
Już nasze babcie używały
chleba świętojańskiego
, znanego pod nazwą karob, do ciast oraz kawy. Jest zdrowym zamiennikiem kakao i czekolady. Ma słodki smak przypominający karmel. Do metabolizmu cukru zawartego w
chlebie świętojańskim
nie potrzebujemy insuliny – jest więc świetnym substytutem dla diabetyków i osób, które wolą unikać cukru. Ponadto nie zawiera glutenu ani stymulantów, takich jak kofeina.
Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli i flawonoidów. Zmniejszają one powstawanie wolnych rodników i niszczą komórki rakowe. Ponadto działają leczniczo na serce i naczynia krwionośne, a badania pokazują, że mają również korzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Karob
, tj. chleb świętojański, zawiera również ogromną ilość witamin i minerałów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Wiąże szkodliwe substancje w organizmie, a tym samym pomaga w problemach trawiennych i wspomaga zdrowie jelit.
Nasiona chia
Nasiona chia
były ważnym składnikiem diety starożytnych cywilizacji południowoamerykańskich, a w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne również u nas. I nie bez powodu –
nasiona chia
są niezwykle pożywne. Składają się z dużej ilości białka i błonnika pokarmowego, dzięki którym jesteśmy długo syci, co z kolei pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy.
Są jednym z nielicznych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Nasiona chia
zawierają również silne przeciwutleniacze i ważne minerały, które dbają o zdrowie kości, zębów i przewodu pokarmowego.
Przepis, który dziś udostępniamy, zawiera wszystkie wymienione produkty; a ponieważ jest to deser niewymagający obróbki cieplnej, składniki zachowują wszystkie swoje właściwości lecznicze. To zdrowe ciasto kokosowe, którym możesz się delektować bez żadnych wyrzutów sumienia.
Spód ciasta kokosowego
-
110g
płatków owsianych
- 40g orzechów pekan*¹
-
1 łyżka
nasion chia
- 1 łyżka mączki chleba świętojańskiego
-
1 łyżkę
oleju kokosowego
-
50g
masła kakaowego
-
2 łyżki
syropu z agawy
(lub innej substancji słodzącej) - 10 daktyli*²
Krem kokosowy
-
180g
płatków kokosowych
-
55g
oleju kokosowego
- 320g śmietanki kokosowej
-
Opcjonalnie: do 5 łyżek
syropu z agawy
*³
Sposób przygotowania ciasta kokosowego
- Wszystkie składniki na spód wsyp do urządzenia wielofunkcyjnego lub robota kuchennego i zmiksuj. Podczas mieszania kilkakrotnie zeskrob masę z brzegów naczynia. Masa będzie wyglądać dość krucho, ale można ją łatwo uformować rękami.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę i dociśnij do dna blachy do pieczenia. Wstaw do lodówki do stwardnienia.
- Do urządzenia wielofunkcyjnego dodaj olej kokosowy i płatki kokosowe i dobrze wymieszaj. Otrzymaną masę wymieszaj z kremem kokosowym i opcjonalnie dodaj syrop z agawy. Następnie wylej masę na wierzch spodu i umieść blachę w zamrażarce na godzinę.
- Gdy krem stwardnieje, pokrój ciasto na kwadratowe kawałki – kostki. Ciasto można polać polewą czekoladową. Deser przechowujemy w lodówce (do 6 dni) lub w zamrażarce (do 2 miesięcy). Przed podaniem wyjmij ciasto z zamrażarki i zostaw je w temperaturze pokojowej na 10-20 minut, aby zmiękły.
Wskazówki dotyczące idealnego ciasta kokosowego:
*¹Pekan można również zastąpić zwykłymi orzechami włoskimi, nasionami konopi lub słonecznika
*²użyj suchych daktyli, namocz je przed użyciem. W przypadku większych daktyli, takich jak medjool, użyj tylko 6 sztuk
*³jeśli unikasz cukru, pomiń syrop z agawy w kremie kokosowym. Można go również zastąpić miodem lub innym rodzajem syropu – klonowym, daktylowym, imbirowym…
Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasto kokosowe, które przyrządzisz bez obróbki cieplnej z pełnowartościowych składników.